Primarul municipiului Iaşi şi cei doi şefi de poliţie, plasaţi sub control judiciar

Procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului ieşean Gheorghe Nichita, într-un dosar de corupţie în care sunt implicaţi şi şefi ai Poliţiei Locale Iaşi.
(photos.com)
Andrei Pricopie
02.05.2015

UPDATE. Primarul ieşean Gheorghe Nichita, şeful Poliţiei Locale Iaşi şi şeful de serviciu din instituţie vor fi cercetaţi sub control judiciar, au hotărât magistraţii Tribunalului Bucureşti. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contrastată la Curtea de Apel Bucureşti.

***

UPDATE. Persoana pe care o spiona primarul Gheorghe Nichita utilizând poliţia locală era chiar amanta sa. Mai mult, edilul apelase şi la clanul Cordunenilor care avea rolul de a-i speria prietenii acesteia, dar şi la o firmă de detectivi, informează B1 TV.

Primarul vroia să ştie unde se află femeia în fiecare clipă, dar mai ales cu cine se întâlneşte. Pe maşina acesteia se afla montat un GPS, iar prin intermediul unui telefon mobil făcut cadou, care avea instalat în el o aplicaţie de tip "spy", îi erau verificate convorbirile şi toate datele stocate. Filajul, care a avut loc la Iaşi, Cluj, dar şi şi la Suceava, era decontat din banii primăriei.

Iubita edilului este denunţătoare în acest caz.

***

Procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului ieşean Gheorghe Nichita, într-un dosar de corupţie în care sunt implicaţi şi şefi ai Poliţiei Locale Iaşi.

Edilul este acuzat de instigare la abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

În acelaşi dosar este vizat şi Mihai Liviu Hliboceanu, director general al Poliţiei Locale Iaşi, acuzat de abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.

La rândul său, Ştefan Avîrvarei, şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

Cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi vineri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pe alte persoane din cadrul instituţiei pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenţie, i-a determinat pe ceilalţi doi inculpaţi, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajaţi ai Poliţiei Locale, a unor activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale instituţiei din care făceau parte şi pentru a obţine un folos nepatrimonial necuvenit.

În acelaşi context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul unui angajat al unei instituţii publice, aflată în subordinea acestuia din urmă.

Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităţilor de supraveghere. Acest lucru a avut drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iaşi şi producerea unei pagube în acelaşi cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.

De menţionat, este faptul că activităţile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ţinut la curent în timp real, continuau şi atunci când acesta era plecat din localitate.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităţilor zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ştefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziţionat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic şi a deţinut această aplicaţie pe care a pus-o ulterior la dispoziţia acestuia din urmă, în acelaşi scop.

Această aplicaţie de tip "spy", a fost instalată din dispoziţia inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiaşi luni, primarul municipiului Iaşi, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ştefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând persoanei supravegheate, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, whatsapp.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor