Prevederea care acordă ANAF-ului o putere mai mare decât a instanţelor de judecată

Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2015 dată de Guvernul Ponta prevede o situaţie în care deciziile instanţelor nu se aplică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), unul dintre semnatarii acesteia fiind chiar ministru Justiţiei, Robert Cazanciuc.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015. (Andi Laslau)
Andrei Pricopie
07.05.2015

Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2015 dată de Guvernul Ponta prevede o situaţie în care deciziile instanţelor nu se aplică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), unul dintre semnatarii acesteia fiind chiar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

"În timp ce noi vorbim despre bacşişuri sau carduri de sănătate, ANAF tocmai şi-a dat o Ordonanţă care spune că deciziile instanţelor NU li se aplică lor! Culmea că unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul justiţiei! Va mărturisesc, am văzut multe tâmpenii de-a lungul timpului, dar nu îmi vine în cap nici una mai gravă decât asta! Ce nu pricep însă: ce face opoziţia? Că de la dl Ciorbea nu prea am aşteptări să atace la CCR o astfel de aberaţie...", a scris avocatul Gabriel Biriş pe contul său de Facebook.

În cazul unui control al inspectorilor ANAF, pentru a nu i se suspenda activitatea companiei, operatorul economic trebuie să achite amenda contravenţională sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată.

"Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI", reiese din textul ordonanţei.

Contactat de hotnews.ro, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că este la curent cu discuţiile pe această tema, articolul respectiv apărând la solicitarea jucătorilor din sectorul HoReCa, pentru evitarea unor situaţii în care ANAF declanşează un control în timpul unei nunţi la un restaurant, pentru a nu suspenda pe loc evenimentul şi a da nuntaşii afară din sală.

"Banii au rolul cauţiunii. Sigur, e de discutat în ce măsură acest articol ar putea fi corectat. Vom discuta cu colegii de la Juridic, cu cei din Ministerul Justiţiei şi vom vedea ce e de făcut. Oricum, Ordonanţa e în Parlament şi poate fi corectată", a adăugat Dan Manolescu.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2015 a fost semnata de premierul Victor Ponta şi contrasemnata de ministrul Finanţelor, Eugen Orlando şi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

"Acuz cei doi miniştri ai Finanţelor şi ai Justiţiei care au acceptat cea mai gravă tămpenie aplicată de către Guvernul Ponta", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, care a criticat dur faptul că ANAF, graţie controversatei ordonanţe de urgenţă, nu se spune deciziilor luate de instanţele de judecată, precum ceilalţi cetăţeni ai ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor