Rusia îşi va accesa 'forţa soft' în relaţia cu Occidentul
alte articole
Reprezentanţi ai agenţiei ruse Rossotrudnicestvo s-au reunit luni, pentru două zile, la Moscova. Această agenţie este menită să devină promotorul politicii 'forţei soft', cu ajutorul căreia Kremlinul speră să îmbunătăţească brusc imaginea Rusiei pe plan global. În ceea ce priveşte modul în care s-ar putea reuşi acest lucru, opiniile participanţilor la reuniune s-au dovedit diferite: unii propuneau recrearea structurilor propagandistice de pe vremea Uniunii Sovietice, alţii propuneau pur şi simplu contractarea serviciilor unei firme bune de PR.
Actuala reuniune a reprezentanţilor Rossotrudnicestvo este prima după ce la conducerea respectivei structuri - a cărei denumire completă este Agenţia federală pentru problemele Comunităţii Statelor Independente (CSI), conaţionalilor din străinătate şi cooperare umanitară internaţională -, a venit preşedintele Comisiei pentru probleme internaţionale din cadrul Dumei de Stat, Konstantin Kosaciov. Acesta plănuieşte să scurteze denumirea organizaţiei şi să extindă împuternicirile şi finanţarea ei.
Înalţii oaspeţi care au deschis reuniunea - premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov şi ministrul culturii Vladimir Medinski - au adoptat la unison opinia că o reformă a organizaţiei este necesară. Kosaciov nu a dezvăluit planurile detaliate de reorganizare a agenţiei, rezumându-se la prezentarea de la distanţă a unor organigrame şi tabele cu cifre, pe care le-a predat apoi premierului. Scopul reformelor este oricum foarte clar: Rusia planifică să facă uz în mod activ de 'forţa soft', iar Rossotrudnicestvo ar urma să devină un promotor al noii politici.
Subliniind că în ceea ce priveşte 'forţa hard' - adică cea militară - Rusia nu are probleme, premierul Medvedev a recunoscut că în ceea ce priveşte cea 'soft' - capacitatea de a înregistra rezultatele dorite pe baza propriei atractivităţi - lucrurile stau mult mai rău. Cu toate acestea, imaginea ţării are o 'importanţă valorică', a subliniat premierul. 'Au fost cazuri când proiecte cu participarea Rusiei - chiar şi unul atât de important precum Nord Stream - erau frânate doar pentru că erau receptate precaut de societatea unor state sau altora', a amintit Medvedev.
De altfel, după cum constată Kommersant, participanţii la reuniune nu au putut elabora din mers o reţetă unică pentru ameliorarea imaginii Rusiei în străinătate. Ministrul culturii Vladimir Medinski a propus extinderea 'turneelor propagandistice' în alte ţări, în timp ce Lavrov a sugerat necesitatea invitării unui număr mai mare de studenţi pentru studii gratuite la facultăţile din Rusia.
S-au făcut auzite şi idei mai 'exotice'. De exemplu, fostul ministru de externe Igor Ivanov, care în prezent conduce Consiliul rus pentru probleme internaţionale, a propus înfiinţarea, în cadrul Rossotrudnicestvo, a unui departament de propagandă, care - la fel ca în vremurile sovietice, dar cu noi tehnologii - să se ocupe '24 de ore din 24 de explicarea poziţiei ruse pe marginea problemelor internaţionale de actualitate'.
Mulţi dintre cei prezenţi au îmbrăţişat o atitudine destul de pozitivă faţă de propunerea lui Ivanov, însă directorul-adjunct al postului de televiziune 'Rossia', Serghei Brilev, a exprimat opinia că ar fi mai bine contractarea unei companii cunoscute de PR. Alţi participanţi au propus amplificarea activităţii în reţelele sociale.
Potrivit Kommersant, toate aceste idei conţineau un numitor comun: convingerea absolută că merită să li se explice 'corect' străinilor ce se întâmplă în Rusia, fapt care va duce inevitabil la îmbunătăţirea vertiginoasă a reputaţiei ţării pe plan global.