Rusia susţine că va riposta dacă Marea Britanie a trecut oficiali ruşi pe o listă neagră

Rusia a declarat luni că va recurge la represalii în cazul în care Marea Britanie va confirma un raport mass-media, care ar putea interzice intrarea în ţară a zeci de oficiali ruşi, pentru presupusele roluri jucate în moartea în închisoare, în 2009, a avocatului Serghei Magniţki, potrivit unui raport Reuters.
Epoch Times România
04.09.2012

Rusia a declarat luni că va recurge la represalii în cazul în care Marea Britanie va confirma un raport mass-media, care ar putea interzice intrarea în ţară a zeci de oficiali ruşi, pentru presupusele roluri jucate în moartea în închisoare, în 2009, a avocatului Serghei Magniţki, potrivit unui raport Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a întrebat Marea Britanie dacă a trecut pe o listă neagră 60 de persoane, inclusiv ofiţeri de informaţii, judecători şi procurori, a raportat un ziar. Ministerul nu a indicat ce ar putea implica un răspuns diplomatic rus.

Magniţki, un avocat de 37 de ani, angajat pentru un fond de investiţii, a murit la un an după ce a fost închis în baza acuzaţiilor de evaziune fiscală şi fraudă.

Foştii colegi susţin că acuzaţiile au fost fabricate de anchetatori, pe care el i-a acuzat de furtul a 230 milioane de dolari de la statul rus, prin intermediul unor declaraţii fiscale frauduloase.

Consiliul pentru Drepturile Omului al Kremlinul a declarat că Magniţki a fost probabil bătut până la moarte.

Sunday Times din Marea Britanie a raportat că secretarul de interne, Theresa May, a trimis o listă cu 60 de ruşi la Ambasada Marii Britanii de la Moscova şi că acestora le-ar putea fi interzisă intrarea în Marea Britanie.

"Am ... solicitat autorităţilor britanice să confirme sau să infirme aceste informaţii", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Alexander Lukaşevici, într-o declaraţie.

"Vom stabili reacţia noastră în funcţie de răspuns", a spus el. "Evident, dacă Londra a introdus unele sancţiuni împotriva cetăţenilor ruşi, partea rusă va reacţiona, aşa cum este acceptat în practica diplomatică."

O dispută diplomatică în legătură cu cazului Magniţki ar tensiona şi mai mult relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia. Ţările sunt de ani buni în dezacord în legătură cu securitatea, problemele diplomatice şi drepturile omului, în special după uciderea în 2006, la Londra, a criticului Kremlinului, Alexander Litvinenko, un fost spion rus ce a murit în cauza otrăvirii cu poloniu radioactiv-210.

În decembrie 2010, Marea Britanie a expulzat un diplomat de la ambasada rusă din Londra. Aceasta a susţinut că acest lucru s-a întâmplat ca răspuns la "dovezile clare" ale activităţilor serviciilor ruse de informaţii împotriva intereselor britanice.

Rusia a răspuns câteva zile mai târziu, prin expulzarea unui diplomat de la ambasada britanică din Moscova.

Cazul Magniţki a tensionat şi relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii. Un consiliu al Senatului SUA a aprobat în iunie un proiect de lege, aspru criticat de Moscova, care ar cere Statelor Unite ale Americii să refuze viza şi să îngheţe activele ruşilor care au legături cu moartea lui Magniţki, împreună cu cele ale altor agresori ai drepturilor omului din Rusia sau de oriunde din lume.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a numit moartea lui Magniţki o tragedie, dar a afirmat că Moscova se va răzbuna împotriva proiectului de lege.

Ambasada britanică nu a putut fi contactată luni pentru comentarii. Politica Marii Britanii este de a nu comenta cu privire la cazurile individuale care implică cereri sau refuzuri de viză.

Agenţia rusă Interfax a citat un reprezentant al ambasadei britanice ca spunând că solicitanţilor de viză de intrare le este, de obicei, refuzată cererea, dacă se constată că au încălcat drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor