Preşedintele şi premierul RM au promis Ambasadorului SUA asigurarea unui proces electoral transparent şi democratic

Opoziţia a depistat solicitări false de înregistrare pentru votare în Rusia. Date cu caracter personal utilizate fără permisiune, etc., semne ce nu arată spre cele mai libere şi corecte alegeri, afirmă Dionis Cenuşă.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Premierul Ion Chicu a discutat vineri cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, în cadrul unei întrevederi, despre acţiunile întreprinse de autorităţile moldovene pentru a face faţă situaţiei fără precedent generate de către pandemie, dar şi măsurile luate pentru a stimula activităţile economice.

De asemenea, în contextul perioadei electorale, prim-ministrul a menţionat că Guvernul se concentrează pe asigurarea unui proces electoral transparent şi democratic, cu menţinerea măsurilor sanitare şi de distanţare socială conform practicilor şi standardelor internaţionale.

Acesta şi-a exprimat îngrijorarea privind „atacurile frecvente” din ultimul timp asupra Comisiei Electorale Centrale venite din partea unor concurenţi electorali şi a atras atenţia ambasadorului SUA asupra insinuărilor nefondate despre eventuale tentative de fraudare a alegerilor.

Potrivit Guvernului, Dereck J. Hogan şi-a exprimat speranţa că autorităţile responsabile vor asigura un proces electoral liber şi onest în urma căruia va fi respectată voinţa cetăţenilor.

O întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a avut şi preşedintele Igor Dodon care a scris pe contul său de Facebook că în mod separat au discutat subiectul demarării campaniei prezidenţiale.

Mai mult, şeful statului susţine că a reiterat intenţia de a participa la procesul electoral fără utilizarea resurselor administrative, subliniind „intenţia fermă a conducerii țării și instituţiilor împuternicite ale statului de a organiza alegeri prezidenţiale transparente, libere și democratice”.

Opoziţia a depistat numeroase solicitări false de înregistrare pentru votare în străinătate. Nu oriunde, ci în Rusia. Date cu caracter personal utilizate în acest scop fără permisiune, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând şi despre faptul că CEC interpretează strâmb legea astfel că partidele politice nu ar fi în drept să colecteze donaţii în favoarea candidaţilor la prezidenţiale.

„Sunt vizaţi toţi, numai nu PSRM pentru că oficial nu îl reprezintă pe Igor Dodon. Prea multe coincidenţe urâte. Nu sunt nici pe departe semne ale celor mai libere şi corecte alegeri din istoria ţării, după cum a promis Igor Dodon”, concluzionează expertul.