COVID-gate: Ambasadorul SUA în China critică Beijingul înainte de a pleca de la post

Terry Branstad
Terry Branstad (Fred Dufour | AFP | Getty Images)

Fostul guvernator al statului Iowa şi ambasador numit de Donald Trump în China, Terry Branstad, a încălcat protocolul standard pentru diplomaţii care pleacă de la post, criticându-l public pe liderul comunist al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping.

În timpul unui interviu acordat CNN, Branstad l-a acuzat pe Xi Jinping şi China în general, de o proastă gestionare a focarului de virus Wuhan, care a declanşat o pandemie globală: „Ceea ce ar fi putut rămâne în Wuhan a ajuns o pandemie mondială”, a afirmat Branstad.

Gestul lui Branstad este cu atât mai neobişnuit cu cât diplomatul a fost numit de Trump ambasador la Beijing, la scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte al SUA tocmai pentru legăturile lui strânse cu liderul comuniştilor chinezi, Xi Jinping.

Critica adresată public de fostul diplomat este una dintre cele mai dure mustrări pe care Branstad le-a pronunţat vreodată împotriva Chinei şi a preşedintelui Xi Jinping. Relaţia strânsă dintre cei doi datează de la mijlocul anilor 1980, când ambii erau oficiali guvernamentali de rang inferior. Nu este prima dată când Branstad a trebuit să ţină piept Beijingului; în ultimele luni, Branstad a denunţat decizia Beijingului de a expulza jurnaliştii americani, precum şi impunerea forţată a legii „securităţii naţionale” în Hong Kong şi închiderea unui consulat american în Chengdu (represalii pentru închiderea unuia chinez la Houston, acuzat de membrii administraţiei Trump că ar fi fost un „cuib de spioni”).

Critica adusă de Branstad reflectă poziţia dură a preşedintelui Trump care învinuieşte autorităţile comuniste pentru explozia pandemică ce a ruinat economiile tuturor ţărilor.

Într-un interviu acordat vineri CNN din Beijing, Terry Branstad, fost guvernator al Iowa de mai mulţi ani, a fost de acord cu preşedintele Donald Trump spunând că Beijingul este de vină pentru răspândirea pandemiei, adăugând că „sistemul chinez a fost setat astfel încât a muşamalizat focarul, şi chiar i-a persecutat pe medicii care au anunţat-o de la început".

Branstad a dat vina pe sistemul comuniştilor chinezi şi pentru creşterea tensiunilor şi degradarea uneia dintre cele mai consecvente relaţii bilaterale ale Washingtonului.

Comentariile lui Branstad vin la doar câteva zile după ce un om de ştiinţă chinez a acuzat Beijingul că a redus la tăcere medicii care au îndrăznit să vorbească despre virus, despre care este convinsă că a fost „creat de om” în cadrul unui laborator din Wuhan. Comentariile ei au fost imediat cenzurate de Facebook, precum şi emisiunea moderatorului Carlson Tucker cu medicul, la canalul Fox News.

Decizia ambasadorului de a demisiona a luat lumea prin surprindere, deşi Branstad a subliniat că şi-a îndeplinit rolul mai bine decât ultimii trei ambasadori laolaltă.

De curând, Beijingul a ameninţat că va impune restricţii nespecificate împotriva înalţilor diplomaţi americani, după ce preşedintele Trump a semnat un ordin executiv care vizează cadrele Partidului Comunist Chinez şi oamenii de afaceri implicaţi în abuzuri ale drepturilor omului comise împotriva etniei uigure în Xinjiang.

Întrebat de CNN dacă va face campanie pentru Trump, Branstad a spus că va face, dacă i se va cere.