ONG-uri de media: Serviciul Pază de Stat trebuie să-l apere pe Dodon de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliştilor

Protest al jurnaliştilor la Parlamentul R. Moldova de ziua presei
Protest al jurnaliştilor la Parlamentul R. Moldova de ziua presei (facebook.com/C. Grigoriţă)

Organizaţii neguvernamentale de media de la Chişinău au condamnat „acţiunile abuzive şi sfidătoare” ale angajaţilor Serviciului Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), îndreptate împotriva jurnaliştilor care îşi exercită misiunea de informare a societăţii asupra evenimentelor de interes public şi au solicitat instituţiei să renunţe la practicile vicioase şi ilegale şi să-şi instruiască ofiţerii în vederea contracarării comportamentului abuziv manifestat în raport cu jurnaliştii.

Potrivit unei declaraţii, la 9 septembrie, angajaţii SPPS, aflaţi în serviciul de pază a preşedintelui Republicii Moldova, au blocat accesul jurnaliştilor spre ieşirea din sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru a-i împiedica să adreseze întrebări lui Igor Dodon, venit la sediul instituţiei pentru a se înscrie în cursa electorală prezidenţială.

Organizaţiile de media au amintit SPPS că este un organ de stat finanţat din bani publici şi trebuie să apere demnitarii de pericole fizice, nu de întrebările jurnaliştilor. Mai mult, în virtutea art. 180 Cod penal, împiedicarea intenţionată a activităţii mass media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

„Cu regret şi îngrijorare semnalăm că nu este primul caz când colaboratorii SPPS îşi depăşesc atribuţiile în raport cu reprezentanţii mass media şi sfidează principiul libertăţii presei”, au concluzionat organizaţiile semnatare ale declaraţiei Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul ”Acces-Info”, RISE Moldova şi Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic.