Alegeri cu 112 la Radiodifuziunea Română [video]

Sala Radio, Radio-Difuziunea Română
Sala Radio, Radio-Difuziunea Română (Epoch Times România)

Vineri, la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) au avut loc alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor angajaţilor SRR în Consiliul de Administraţie al societăţii. Alegerile au avut loc sub spectrul unui cumul de nereguli şi chiar posibile ilegalităţi ce ţin de penal. Poliţia, sesizată, a trimis un echipaj la faţa locului, care însă a refuzat să intervină, până în ultimul moment.

Alegerile au fost marcate de nereguli încă de dinainte de a începe. În noaptea de 3 spre 4 iunie, Comitetul Director al SRR a adoptat o rezoluţie prin care persoanelor de dinafară instituţiei li se interzice să candideze pentru locurile prevăzute de lege în Consiliul de Administraţie (CA), ca reprezentanţi ai salariaţilor. Dispoziţia, semnată de Ovidiu Miculescu, Preşedinte-Director general contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR, care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie. Prin modificările aduse regulamentului în noaptea de 3-4 iunie, Comitetul Director s-a substitut practic Parlamentului şi Guvernului, singurele foruri abilitate să dea legi, construind ad-hoc reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Merită menţionat că o decizie similară a fost adoptată în ianuarie şi la Televiziunea Română (SRTV).

Decizia respectivă pare a fi cu dedicaţie pentru Adrian Valentin Moise, liderul Sindicatului Unit al Salariaţilor - Radio România (SUS-RR) şi membru în Consiliul de Administraţie al SRR, pe care directorul general al SRR, Ovidiu Miculescu, nu îl mai vrea cu nici un preţ în CA, după ce acesta a acţionat în instanţă Radiodifuziunea, reclamând desfacerea abuzivă a contractului de muncă. Împotriva lui Moise, lider sindical de mai bine de 20 ani, a fost declanşată o adevărată campanie de represiune în 2013, după ce acesta şi sindicatul condus de el au protestat împotriva măsurii de a reduce salariile cu 25% şi, mai ales, după ce au sesizat ANI în legătură cu o posibilă situaţie de incompatibilitate a Preşedintelui-Director General Miculescu, numit în funcţie de PSD şi susţinut, conform unor investigaţii media, de Victor Ponta personal (pentru mai multe informaţii pe subiect recomandăm http://epochtimes-romania.com/news/nereguli-la-radio-romania-ovidiu-miculescu-actionat-in-judecata-de-liderul-sindical-adrian-moise-video---217525).

Contractul de muncă al lui Moise a fost desfăcut la scurt timp după ce liderul sindical a declarat la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri pe tema libertăţii presei organizată de mai mulţi membri ai Parlamentului European în jurul raportului MCV pe ţară, că numirile în funcţiile de conducere în cadrul SRR şi TVR se fac pe criterii politice şi că Ovidiu Miculescu a fost un colaborator al fostei Securităţi, sub numele de cod "Adrian"

Alături de Moise au mai fost excluşi de pe lista celor eligibili dna Teodora Stanciu, jurnalist cu 25 de ani de realizări notabile în radio (pensionată forţat de la Radio România Cultural) şi preşedinte al Asociaţilor Ziariştilor Independenţi din România, precum şi Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, o importantă voce a societăţii civile româneşti, de asemenea propus de Sindicatul SUS Radio România.

Alegeri cu 112

Mai mult, Moise a reclamat vineri că votul nu este secret. Colegi ai săi ce au luat parte la alegeri l-au sesizat că buletinele de vot sunt înseriate, ceea ce încalcă articolul 19, litera d din legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret.

Practic, fiecare votant ar fi primit un buletin numerotat, ceea ce înseamnă că opţiunea pe care a exprimat-o prin vot nu mai este secretă, numărul buletinului fiind legat de numele său. Având în vedere represiunea de care au avut parte Adrian Moise şi membrii sindicatului său, se poate naşte cu uşurinţă suspiciunea că buletinele au fost înseriate şi în scopul intimidării celor prezenţi la vot, pentru a pune ştampila pe omul potrivit, potrivit însă pentru conducere, nu pentru ei.

Încă o ilegalitate sesizată de Moise este faptul că angajaţii Radioului public nu au putut să voteze candidaţi nominali ci liste cu grupuri de candidaţi, SRR adoptând modelul alegerilor europarlamentare, unde votanţilor li s-au prezentat liste de partid.

Sesizat asupra acestor încălcări flagrante ale legii, liderul sindical a sunat la 112, pentru a reclama o posibilă infracţiune în desfăşurare. Stupoare însă, cei doi agenţi trimişi de la secţia 3 Poliţie Bucureşti au refuzat în prima fază să intre în clădire, pentru a verifica temeiul plângerii liderului sindical, acuzând că nu au competenţă şi că şefii lor le-ar fi cerut să nu intervină ci să îl trimită pe Adrian Moise la secţie, pentru a sesiza problemele în scris, după care poliţia să împuternicească o comisie care să verifice, (de preferinţă după ce alegerile se vor fi terminat).

În condiţiile în care Moise a insistat să sune la Inspectoratul General de Poliţie iar reporterii Epoch Times, prezenţi la faţa locului au "imortalizat" pe cameră discuţiile liderului sindical cu agenţii de poliţie, aceştia au intrat într-un final apoteotic în clădire, urcând (după toate probabilităţile) înspre sala unde se desfăşurau alegerile. Accesul lui Adrian Moise şi al reporterilor Epoch Times nu a fost permis.

Când poliţiştii au revenit în holul clădirii, am aflat cu stupoare că nu au verificat dacă buletinele de vot sunt înseriate, aşa cum a reclamat Adrian Moise, pe acelaşi motiv: nu au competenţa pentru a verifica. La întrebarea legitimă "bine, şi atunci de ce aţi urcat?" am primit răspunsul "am avut ceva de comunicat". Cât despre ce au comunicat şi cui, în afară de un credibil "avem şi noi şefi", nu am fost învredniciţi cu niciun răspuns coerent.

Adrian Moise va depune plângere penală şi va notifica inclusiv Parlamentul cu privire la neregulile ce au marcat alegerile de ieri. Cât despre ce face poliţia în această ţară şi cine este compentent pentru a verifica o infracţiune în curs, acesta rămâne un mister încă nerezolvat.

Pentru a vă face o imagine despre seara de ieri, despre lipsa de reactivitate a poliţiei şi pentru a afla mai multe informaţii despre dedesubturile alegerilor de la SRR, miza acestora şi neregulile comise, vă invităm să urmăriţi înregistrarea video pe pagina originală Epoch Times.

Merită menţionat că Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ), Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind şi-au exprimat dezaprobarea faţă de acţiunea conducerii Radiodifuziunii de modificarea abuzivă a regulilor în baza cărora salariaţii îşi aleg reprezentanţii în CA şi au solicitat ca instituţia să fie condusă într-un mod corect şi legal.

În context, preşedintele FIJ, Jim Boumelha, a declarat: "Decizia este nu numai o încălcare a principiilor democratice, este şi o acţiune ilegală, care discriminează angajaţii SRR. Aceasta va limita controlul public asupra radioului, afectând, în mod direct, credibilitatea acestei instituţii de presă, ca furnizor de ştiri corecte şi echilibrate".

De asemenea, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind s-au adresat, pe 4 iunie, Comisiilor de cultură, arte şi mijloace de comunicare în masă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, cerându-le "să respingă orice candidaturi venite în urma unor procese electorale frauduloase şi să analizeze temeinic legalitatea acestor decizii care interzic candidaturile celor care nu sunt salariaţi ai celor două instituţii."