Lider sindical dezvăluie legături "tenebroase" la Radiodifuziunea Română

Liderul Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio Romania, Adrian Moise, 16 mai 2014
Liderul Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio Romania, Adrian Moise, 16 mai 2014 (Epoch Times)

Într-o nouă postare pe blogul sindicatului Sindicatului Unit al Salariaţilor-Radio România, liderul sindical Adrian Moise dezvăluie o serie de emailuri menite să arate natura "tenebroasă" a relaţiilor dintre actual lider al sindicatului reprezentativ din radio, Viorica Balaci, preşedintele director general al Radioului public, Ovidiu Miculescu şi PSD.

"Un manager “descurcăreţ” (Miculescu în cazul de faţă n.r.), dacă vrea să aibe linişte în guvernare/parcare şi să-i controleze, subtil, pe "angajaţi", nu trebuie decât să obţină controlul asupra liderului sindicatului reprezentativ", scrie Adrian Moise, arătând că aceasta a fost miza desfacerii contractului său de muncă, a faptului că a fost împiedicat să acceadă la un loc în Consiliul de Administraţie (CA) al SRR (loc ocupat acum de Viorica Balaci) şi a hărţuirii permanente la care este supus.

Dovezile prezentate de Moise sunt o serie de emailuri intrate în posesia sa în anul 2010, când era membru în Consiliul de Administraţie al SRR şi lider al sindicatului SUS Radio România şi care i-ar fi parvenit de la colega sa de CA la acea vreme, Ileana Savu.

Moise admite că el personal nu poate demonstra autenticitatea acelor emailuri însă arată că emailurile în cauză au fost depuse ca probă, de către reclamantul Sindicatul SUS Radio România în procesul (câştigat de SUS România în primă instanţă) privind anularea alegerilor pentru locurile actual ocupate de Viorica Balaci şi Doros Adrian, în Consiliul de Administraţie (vezi aici dosarul TMB 4322/2/2014 şi soluţia instanţei de fond) iar autenticitatea lor nu a fost contestată niciodată, în procesul respectiv, de către reprezentantul legal al SRR, dl Ovidiu Miculescu, "fiind rezonabil să presupunem că s-a recunoscut tacit, prin necontestare, veridicitatea lor."

"Pentru ca aceste mailuri privesc fapte de interes public, posibil de corupţie, interesând relaţii suspecte între conducerea Radioului Public, lidera sindicatului reprezentativ şi PSD (partidul la guvernare), le pune la dispoziţie publicului. Reiterez că nu pot să atest eu personal, realitatea acestor emailuri.

Atest însă că mi-au fost trimise de Ileana Savu. Dacă sunt sau nu sunt reale, întrebaţi pe Miculescu, pe Balaci, pe Ileana Savu. Dacă nu sunt reale, întrebaţi-i şi de ce sunt hăituit." scrie Moise, acuzând că a fost şantajat cu dezvăluiri compromiţătoare şi că este hărţuit, ziua în amiaza mare, de plutoane mixte, compuse din membri CA şi angajaţi SRR.

Mailurile cu pricina:

ileana savu

To: Adrian Valentin Moise Oct 18, 2010

Vezi toată desfăşurarea de mail-uri.

Ileana

–– Forwarded Message –-
From: Nicole Balaci
To: ileana savu
Sent: Mon, October 18, 2010 9:42:13 PM
Subject: Fw: este un mesaj care doar astăzi vi se adresează

–– Forwarded Message –-
From: Nicole Balaci
To: Ovidiu Miculescu
Sent: Mon, October 18, 2010 9:41:19 PM
Subject: Re: este un mesaj care doar astăzi vi se adresează

Ovidiu, azi am tel închis, o jumătate de oră, cât se încărca,

La congres mi-am lăsat copilul şi meditaţiile lui baltă (e clasa a opta) că să vin să vorbesc cu tine, în legătură cu Radio România. Nu voiam să îţi spun nimic despre interesele sau nădufurile mele personale, niciodată nu le-am comunicat nimănui. Îţi dau scris că nu mă interesează nicio funcţie în această instituţie, dar ştiu că nu iei măsuri din cauza legăturilor tale de prietenie.

Nu sunt virulentă, sunt o tipă corectă. Nu ştiu dacă ştii, poate nimeni nu s-a obosit să îţi spună, când ai ajuns candidat la radio, mi-am pus viaţa la bătaie ca să iei voturile majoritare în Consiliu. Nici nu te cunoşteam, nu pot afirma că am ţinut greva foamei pt tine 4 zile (puţin, e drept), dar pentru principiu am făcut-o. Sunt un om corect, pregătit, voiam doar să vorbesc cu tine despre ce e în radio. Cel puţin 3 persoane îţi pot confirma asta. Am făcut-o în virtutea bunelor intenţii, a spiritului intelectual şi a încrederii pe care eu încă o am în aripa profesionistă PSD.

Începusem să îţi fac monitorizări, am angrenat o grămadă de oameni. Nici măcar un „mulţumesc”, o literă, nu am primit. Nu funcţionez neapărat după teoria succesului, dar voiam măcar să vezi că vreo 5 proşti din radio muncesc să monitorizeze…nimic…venisem la congres tocmai să discutăm astea, nu pentru mesaje, le cunosc, le ajut….voiam să ştiu ce fac în continuare. Ovidiu, sunt supărată, iartă-mă, nu e un moft feminin, dar am cel puţin o lună de muncă pentru care am primit refuz de a discuta cu mine. Iţi dau scris, prin notariat, că nu mă interesează funcţii în radio, voiam doar să ajut.

From: Ovidiu Miculescu
To: Nicole Balaci
Sent: Mon, October 18, 2010 9:28:34 PM
Subject: Re: este un mesaj care doar astăzi vi se adresează

Buna seara,
Nu înţeleg virulenţa acestui mesaj. Dacă am greşit cu ceva îmi cer scuze… dar totuşi cred că parcă e prea mult. În fine, am rugămintea de a ne explica dacă se poate. Sunt chestiuni grave pe care mi le reproşezi şi cred că sunt eronate… De ce spui că nu vreau să vb cu tine?
Am încercat să sun dar ai tel închis.
Cu respect, OM

On Oct 18, 2010 7:34 PM, „Nicole Balaci” wrote:
Dragă domnule Miculescu,

Domnule Arogant,
Voiam să ştii că faptul că te-am sunat, te-am căutat, m-am zbătut, a fost o
dovadă a bunei credinţe pe care eu am dovedit-o faţă de tine. Când tu veneai în
radio, eu eram în greva foamei, remember, ca să te susţin? Eu am vreo 17 ani de
radio adevărat, cu ştiri, cu marketing, cu anchete, cu emisiuni…. Faptul că
eşti oarecum apropiat lui Victor Ponta este o situaţie benefică, sper să ţi se
datoreze personal, crede-mă de multe ori am învăţat că în partid sau în echipă,
poziţia se cucereşte, nu e numita. Oricum îl voi căuta să îi explic situaţia în
detaliu, îmi pare rău că te-am lăudat acum 4 zile la el. Te-am contactat în
repetate rânduri. Nu mi-ai răspuns niciodată, dovadă a faptului că te domină o
aroganţă care ar trebui să te trimită înapoi la nişte repere pentru care nişte
proşti ca mine au muncit şi nu tu, nu ştiu dacă ne comparăm cv-urile, cine iese
cu plus, la stat, pe bune, fără partid sau intervenţii. Mai mult, nu ştiu de
câte ori tu ai făcut „cort” sau „campanie”, dar eu am făcut. Şi nu eşti
singurul care evaluează asta. Eu am muncit în primele rânduri la legea radio-tv,
nu ai dreptul să o negociezi cu Ruxandra, Dinu Săraru sau Sorin Oprescu,
datorită mie ai un post în CA, să ţii bine minte asta. De exemplu, faptul că tu
sau dvs aţi luat majoritatea în Parlament la alegerile pt radio, se datorează şi
lobby-ului meu pe care eu singurică l-am făcut şi pe care care dvs sau tu îl
demolaţi cu succes, având în vedere ca nişte proşti din radio v-au votat. În al
doilea rând, ascultaţi aici: v-am sunat şi v-am trimis mesaje, m-aţi ignorat,
punând în „legenda” faptul că aş putea fi subiectivă pt că am contracandidat,
cândva, contra Ruxandrei Săraru, cu care dvs sunteţi prieten de familie, alături
de Sorin Oprescu. Niciodată nu am avut ceva împotriva Ruxandrei Săraru, însă aş
dori să ştiu de ce nu discutaţi cu sindicatele din radio, nişte proaste care
v-au votat. Va spun cinstit că e singura modalitate publică prin care să va
definiţi, iar eu, ca lider, poate o să va mai chem la dialog…..Urmează partea
publică, sunt sigură că veţi fi foarte bun la ea, eu o voi provoca.

Din mailurile de mai sus, orice om de bună credinţă poate trage concluzia că Viorica Balaci l-a pus pe Ovidiu Miculescu în Consiliul de Administraţie al SRR, iar evenimentele ulterioare ne fac să prezumăm că şi Miculescu, după ce a ajuns preşedintele SRR, ar fi acţionat pentru a-şi plăti datoria faţă de cea care l-a propulsat, kilarindu-l pe Moise şi sindicatul SUS-Radio România şi netezind totodată calea pentru ca Viorica Balaci să ajungă, în termen scurt, lider al singurului sindicat reprezentativ din Radio şi membru în Consiliul de Administraţie, în locul exilatului Moise.

"Toate fapte de interes public şi care consider că trebuie cunoscute, supuse dezbaterii publice a cetăţenilor şi analizate totodată de organele abilitate, ceea ce chiar solicit prin intermediul acestui articol." scrie Adrian Moise.

Reamintim că în mai anul trecut Adrian Moise a acţionat în judecată societatea naţională de Radio, condusă de Ovidiu Miculescu, reclamând desfacerea ilegală şi abuzivă a contractului individual de muncă. Concedierea sa a avut loc după ce acesta a declarat în cadrul unei dezbateri la Bruxelles pe tema raportului „Mecanismului pentru Verificare şi Cooperare” al Comisiei Europene pentru România că numirile în funcţiile de conducere în cadrul SRR şi TVR se fac pe criterii politice şi că Miculescu a semnat un angajament cu fosta Securităte, sub numele de cod "Adrian". Mai multe detalii aici

Ulterior, lui Moise i s-a interzis să acceadă la un loc în în Consiliul de Administraţie al societăţii, în calitate de reprezentat al salariaţilor, deşi este lider sindical. Alegerile pentru CA au fost marcate de o serie de nereguli, precum interzicerea celor ce nu lucrează în instituţie să candideze şi înserierea buletinelor de vot, ceea ce încalcă articolul 19, litera d din legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret. Mai multe detalii, aici.

Moise a dat în judecată SRR-ul pentru modul în care au fost organizate alegerile şi a câştigat în primă instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, pe 5 iunie 2015, anularea alegerilor organizate, în iunie 2014, pentru cele două locuri destinate reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), acordarea de daune morale reclamanţilor şi inclusiv publicarea hotărârii de condamnare într-un ziar de circulaţie naţională şi pe pagina de internet a SRR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne