Preşedintele PRU îi cere lui Iohannis referendum pe tema refugiaţilor
alte articole
Preşedintele Partidului România Unită (PRU), Bogdan Diaconu, i-a solicitat sâmbătă, şefului statului, să organizeze un referendum cu privire la problema acceptării sau respingerii primirii de refugiaţi pe teritoriul României.
"În toată discuţia despre acceptarea sau respingerea imigranţilor non-UE, nimeni în Europa nu s-a gândit la consultarea populară directă prin referendum, deşi impactul strămutării unei populaţii străine atât de diferite şi atât de problematice pe teritoriul european în general sau, în cazul nostru particular, pe teritoriul românesc, îi afectează în primul rând pe cetăţeni, iar nu pe politicienii care iau decizii de capul lor", i se adresează Diaconu lui Iohannis, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.
În consecinţă, Diaconu îi solicită preşedintelui să convoace un referendum pe această problemă de interes naţional şi să negocieze, mai departe, această problemă cu forurile europene în baza rezultatului scrutinului.
"Aveţi la îndemână un instrument constituţional prin care puteţi afla voinţa poporului român în chestiunea imigranţilor non-UE şi pe baza căruia să aveţi putere de negociere în faţa Europei. Nimeni din UE, nici măcar Angela Merkel, nu vă va mai putea obliga să acceptaţi cote de imigranţi dacă vă prezentaţi la masa tratativelor cu rezultatul clar al unui referendum! România va fi chiar un exemplu de bune practici din acest punct de vedere şi alte state îi vor putea urma exemplul dacă mai credem în democraţie în Europa", adaugă preşedintele PRU.
"Românii nu vor mai răbda ca viaţa lor să fie decisă de alţii şi vă vor cere socoteală. Iar cedarea dumneavoastră în chestiunea imigranţilor este începutul sfârşitului. Aveţi şansa să îndreptaţi lucrurile întorcându-vă la popor. Dacă nu o veţi face, atunci poporul îşi va întoarce faţă de la dumneavoastră şi nu veţi mai fi preşedintele lucrului bine făcut, ci preşedintele unei suspendări bine făcute, pentru că românii nu vă vor ierta", adaugă Diaconu reamintind că art.3 alin. (4) din Constituţie precizează că „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine” şi că încălcarea acestuia constituie motiv serios de suspendare.
Reamintim că miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat modul de distribuire a celor 160.000 de refugiaţi între cele 28 de state UE. Potrivit cifrelor comunicate de Juncker, ţara noastră ar urma să primească 4.464 de refugiaţi în plus faţă de cota iniţială de 1.705 acceptată de autorităţile de la Bucureşti în luna mai.
Cu două zile înainte ca Juncker să anunţe cotele de refugiaţi, Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ţara noastră va primi doar 1.700 de persoane, nu mai mult şi că nu consideră cotele obligatorii drept o soluţie. După anunţul lui Juncker, consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat pentru B1 TV, că "România îşi va menţine poziţia în privinţa refugiaţilor", fiind însă rezervat cu privire la şansele de a obţine o chestiune favorabilă în negocierile cu UE. Problema cotelor ar urma să fie reluată la Consiliul extraordinar JAI al miniştrilor de interne pe 14 septembrie.
Între timp, patru state europene, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia au anunţat că refuză cotele obligatorii de refugiaţi.