Cancelarul Austriei vrea penalizarea ţărilor care se opun primirii cotelor obligatorii de refugiaţi
alte articole
Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun primirii cotelor obligatorii de refugiaţi propuse de Comisia Europeană, relatează Mediafax, opinând că acestea ar trebui penalizate prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.
"Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie", a avertizat cancelarul Austriei în cadrul unui interviu acordat revistei germane Der Spiegel, adăugând că oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE."
Reamintim că miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat modul de distribuire a celor 160.000 de refugiaţi între cele 28 de state UE. Potrivit cifrelor comunicate de Juncker, ţara noastră ar urma sa primească 4.464 de refugiaţi în plus faţă de cota iniţială de 1.705 acceptată de autorităţile de la Bucureşti în luna mai.
Patru state UE, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia şi-au menţinut însă linia de neacceptare a cotelor impuse de preşedintele comisiei Europene. Premierul Ungariei a mers chiar până la a anunţa că persoanele care vor trece ilegal graniţa vor fi arestate imediat începând de săptămâna viitoare, după ce vor intra în vigoare legile mai stricte privind imigraţia.
Mai amintim în context că şi preşedintele României declarase, înaintea anunţului făcut de Junker, că este împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi şi că ţara noastră va primi doar 1.700 de persoane. Dacă Iohannis îşi va menţine poziţia sau nu, rămâne, însă, de văzut.
Conform fostului preşedinte Băsescu, Iohannis se mai poate opune primirii celor peste 6.000 de refugiaţi doar printr-un blocaj la consiliul extraordinar JAI al miniştrilor de interne din UE, unde ar trebui să se ducă având în spate o hotărâre a Parlamentului prin care România refuză cote obligatorii de refugiaţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.