Preşedintele Nicuşor Dan, curtat intens de principalele grupări paneuropene ale lui Macron şi ale cancelarului Merz [POLITICO]

Preşedintele României, Nicuşor Dan, se află în centrul unui veritabil „triunghi amoros” politic, fiind curtat de principalele grupări paneuropene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ale cancelarului german Friedrich Merz, potrivit POLITICO.
Nicuşor Dan a purtat discuţii atât cu reprezentanţii mişcării liberale Renew, condusă de Macron, cât şi cu cei ai Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, în timp ce evaluează care dintre aceste familii politice europene i s-ar potrivi cel mai bine, afirmă publicaţia citată.
În calitate de politician independent, fără un partid propriu, Dan nu are un loc prestabilit în arhitectura politică a Uniunii Europene, spre deosebire de alţi lideri care participă la summituri alături de familiile lor politice, unde îşi coordonează poziţiile şi îşi stabilesc priorităţile.
Nicuşor Dan este considerat un adevărat premiu pentru partidele centriste europene, după ce a reuşit să-l învingă pe liderul populist de dreapta George Simion în alegerile prezidenţiale din luna mai.
Alegerea sa privind apartenenţa la o familie politică europeană este cu atât mai importantă cu cât ar putea influenţa dinamica internă a reuniunilor liderilor europeni. Deşi, în mod formal, va rămâne liber să-şi urmărească propriile priorităţi, liderii afiliaţi politic se întâlnesc frecvent înaintea summiturilor pentru a-şi armoniza poziţiile, a elabora strategii şi a construi relaţii de lucru şi reţele informale.
La Consiliul European de la Bruxelles, desfăşurat în această lună, Dan a fost invitat să participe la reuniunile premergătoare ale ambelor grupări – Renew şi PPE. Iniţial, a declarat că va fi prezent la ambele întâlniri, însă ulterior s-a răzgândit şi nu a participat la niciuna.
„Iniţial, el a declarat că va participa la reuniuni, dar ulterior a decis să nu o facă, deoarece nu ar fi fost politicos să participe la mai multe întâlniri, având în vedere că erau programate discuţii importante pe teme sensibile.
El cântăreşte foarte atent decizia, cu cel mai mare respect pentru importanţa acesteia, şi va decide, pentru următorul summit al Consiliului European, la care dintre reuniunile familiilor politice va participa”, a transmis un purtător de cuvânt al preşedintelui Dan.
Se pare că ambele tabere au motive să creadă că ar putea obţine sprijinul lui Dan.
Un oficial Renew susţine că liberalii au şanse mari să-l atragă, argumentând că preşedintele României ar trebui să ţină la distanţă conservatorii.
„Dan a făcut campanie împotriva corupţiei. Nu ar da bine dacă ar ajunge să se alieze cu conservatorii români, aceiaşi care au fost acuzaţi de clientelism în ţara lor. Europarlamentarii noştri români sunt ocupaţi să-l linguşească”, a declarat oficialul.
De cealaltă parte, oficialii PPE se arată încrezători că Dan va alege gruparea lor, având în vedere convingerile sale de centru-dreapta.
POLITICO afirmă că din punct de vedere politic, ambele opţiuni sunt atractive pentru Dan, un pro-european convins, cu poziţionare centristă în peisajul politic românesc. Deşi are o orientare de dreapta în ceea ce priveşte politicile fiscale – mai ales în contextul deficitului bugetar al României – el şi-a câştigat notorietatea ca activist anticorupţie. În prezent, se bucură de sprijinul unei coaliţii parlamentare formate din toate cele patru partide pro-europene din România, inclusiv cele afiliate atât la PPE, cât şi la Renew.
După victoria în alegerile prezidenţiale din luna mai, Dan l-a numit în funcţia de prim-ministru pe Ilie Bolojan, lider al Partidului Naţional Liberal, formaţiune afiliată Partidului Popular European.