Preşedintele Iohannis, după Brexit: "Nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură"

Impactul Brexitului asupra economiei româneşti este unul minim, a declarat vineri, Klaus Iohannis, adăugând că leul nu va avea probleme.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)

"Marea Britanie, după ieşirea din UE, va rămâne un partener foarte important pentru noi. Nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu UE", a declarat şeful statului, vineri, după consultările pe tema Brexitului cu premierul, guvernatorul BNR şi liderii partidelor politice.

Şeful statului a precizat că în acelaşi timp foarte important pentru români să înţeleagă că în acest moment putem să păstrăm calmul şi nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură, căci impactul Brexitului asupra economiei româneşti va fi unul minim.

"În discuţiile pe care le-am avut astăzi, am solicitat şi primit informaţii importante pentru ţară, informaţii importante pentru români. Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti nu este mare, nu este motiv de îngrijorare şi acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat şi primit informaţii de la Guvernatorul Băncii Naţionale că impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat Guvernatorul Băncii Naţionale, domnul Isărescu. Am fost foarte bucuros să constat consens politic între liderii politici. Toţi sunt de acord că drumul României este în interiorul Uniunii Europene, împreună cu celelalte state membre." a precizat preşedintele.

Şeful statului a mai subliniat că ieşirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine ci este un proces care va dura destul de mult, timp în care se va negocia".

"Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va produce de azi pe mâine, este un proces care va dura destul de mult, specialiştii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia şi pot să vă asigur de pe acum, România este parte în această negociere şi va negocia în aşa fel încât interesul României să fie protejat şi, foarte important, România va negocia în aşa fel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie.", a declarat Iohannis.

De asemenea, preşedintele a mai ţinut să precizeze că România rămâne ataşata proiectului european.

"Uniunea Europeană este un proiect foarte valoros. România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în Uniunea Europeană, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană şi în acest context vreau să spun, după aceste consultări, foarte clar: România rămâne ataşată proiectului european." a subliniat preşedintele.

La scurt timp după ce rezultatul referendumului din Marea Britanie a devenit evident, preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, precum şi pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe această temă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne