Preşedintele Giorgio Napolitano atrage atenţia că o criză de guvern 'ar fi fatală' (presa italiană)

Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a intervenit în cadrul polemicilor deschise în Italia în ultimele două săptămâni, după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi, de către Curtea de Casaţie, la un an de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, şi a atras atenţia că activitatea guvernului de coaliţie condus de Enrico Letta trebuie să continue, spre binele ţării, informează miercuri principalele publicaţii din Peninsulă.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano. (VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2013

Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a intervenit în cadrul polemicilor deschise în Italia în ultimele două săptămâni, după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi, de către Curtea de Casaţie, la un an de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, şi a atras atenţia că activitatea guvernului de coaliţie condus de Enrico Letta trebuie să continue, spre binele ţării, informează miercuri principalele publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, într-un lung comunicat difuzat marţi seară de preşedinţia Republicii, şeful statului italian, Giorgio Napolitano (88 de ani), căruia, în ultimele două săptămâni, mulţi reprezentanţi ai partidului de dreapta Poporul Libertăţii (PdL, fondat de Berlusconi) îi ceruseră să intervină în favoarea fostului premier, clarifică faptul că nu a primit, până la ora actuală, 'nicio cerere de graţiere prezidenţială' din partea avocaţilor lui Silvio Berlusconi.

Şeful statului mai subliniază faptul că 'sentinţa Curţii de Casaţie este definitivă', dar şi că este exclusă, în acelaşi timp, posibilitatea ca Silvio Berlusconi (76 de ani) să intre la închisoare, deoarece legea italiană prevede 'măsuri alternative' pentru cetăţenii condamnaţi în mod definitiv care au împlinit vârsta de 70 de ani, indică principalul cotidian roman.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, în acest comunicat, Napolitano mai subliniază faptul că 'va analiza cu atenţie toate condiţiile' pentru o eventuală graţiere a fostului premier. Dar, pe baza puterilor acordate de Constituţia italiană, 'şeful statului nu poate să nu ţină cont de lege, de jurisprudenţă şi de prevederile constituţionale', a mai scris Napolitano în acest mesaj.

Cotidianul La Stampa din Torino precizează că şeful statului îi mai invită pe toţi politicienii italieni 'să nu încalce principiul independenţei diferitelor puteri ale statului'. În ceea ce priveşte polemicile politice care s-au declanşat după sentinţa Curţii de Casaţie (emisă pe 1 august), Napolitano mai afirmă că liderul dreptei italiene, Silvio Berlusconi, şi partidul pe care l-a fondat, Poporul Libertăţii, vor trebui să decidă acum 'modul în care îşi vor continua activitatea pe scena politică' din Italia.

Preşedintele Republicii Italiene mai subliniază faptul că, în actuala situaţie de criză economică, o eventuală criză de guvern, după numai 100 de zile de la instalarea la putere a executivului condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), 'ar fi fatală' pentru ţară şi pentru cetăţenii italieni. 'Guvernul trebuie să îşi continue activitatea, o criză ar fi fatală şi ar provoca instabilitate', în timp ce politica italiană are misiunea 'să relanseze economia ţării', a scris Napolitano în acest mesaj, după cum semnalează principalul cotidian torinez.

Publicaţia Il Messaggero de la Roma scrie că şeful statului a invitat toate forţele politice din Italia să nu uite de 'responsabilitatea' pe care o au în faţa cetăţenilor italieni şi îi cere Poporului Libertăţii să ţină cont de 'sentinţa definitivă' a Curţii Supreme de Justiţie din Italia, în dosarul Mediaset, amintind că, într-o democraţie, orice sentinţă definitivă a magistraturii 'trebuie să fie aplicată'.

Şeful statului mai vorbeşte despre necesitatea ca Italia să aibă 'perspective de serenitate şi de coeziune socială, pentru a putea înfrunta problemele de bază ale statului şi ale societăţii', în acest moment delicat, de gravă criză economică, notează publicaţia menţionată.

Săptămânalul catolic Famiglia Cristiana scrie că, dacă Giorgio Napolitano i-ar acorda o graţiere prezidenţială fostului premier Silvio Berlusconi, după condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală, 'ar avea de suferit credibilitatea şi prestigiul' şefului statului italian, care este 'iubit şi stimat de toţi cetăţenii italieni' şi care 'a apărat întotdeauna instituţiile şi democraţia' din Italia.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma semnalează de asemenea că Mişcarea populistă 5 Stele (M5S), condusă de fostul actor comic Beppe Grillo, a comunicat că, în cazul în care Napolitano l-ar graţia pe Berlusconi, M5S ar solicita imediat o procedură de 'impeachment' împotriva şefului statului, deoarece o astfel de graţiere ar constitui 'un grav atentat împotriva Constituţiei italiene'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor