Europenii îşi doresc comunicaţii mobile cu o lărgire mai mare de bandă

Europenii sunt tot mai dornici să adopte noile tehnologii, după cum reiese din ultimul sondaj la nivelul UE. Deşi europenii sunt deschişi la oportunităţile oferite de noile instrumente şi servicii, după cum reiese din cifrele privind noile abonamente la internet şi privind utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri vocale, aceştia se gândesc de două ori înainte de a efectua un apel telefonic sau de a se conecta la internet, din cauza costurilor aferente acestor servicii.
(Franko Lee / AFP / Getty Images)
Roxana Rădulescu
14.08.2013

Europenii sunt tot mai dornici să adopte noile tehnologii, după cum reiese din ultimul sondaj la nivelul UE. Deşi europenii sunt deschişi la oportunităţile oferite de noile instrumente şi servicii, după cum reiese din cifrele privind noile abonamente la internet şi privind utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri vocale, aceştia se gândesc de două ori înainte de a efectua un apel telefonic sau de a se conecta la internet, din cauza costurilor aferente acestor servicii.

Românii sunt printre cetăţenii europeni cu ponderea cea mai mică de abonamente telefonice cu acces la internet (sub 35%) şi care îşi limitează atât timpul petrecut online (45%), cât şi cel al conversaţiilor de pe mobil pe fix (71%), din cauza costurilor.

Telefoanele mobile sunt acum pretutindeni, dar numai jumătate sunt „inteligente”. Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55% din numărul total al abonamentelor în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Franţa şi Olanda, la mai puţin de 35% în Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, România, Bulgaria şi Portugalia. Această rată de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică în multe ţări în care abonaţii cu acces la servicii de internet mobil îşi limitează timpul petrecut online deoarece îşi fac griji din cauza cheltuielilor — Ungaria (35%), Portugalia (58%), Grecia (53%), Cipru (52%), Belgia (47%) şi România (45%). În prezent, din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetăţenii UE îşi limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naţionale (55%) şi internaţionale (54%). Procentul celor care îşi limitează apelurile naţionale este de peste 70% în Grecia (81%), Portugalia (79%), Irlanda (72%) şi România (71%).

Accesul în bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru 3/4 din gospodării: 72,5% din gospodăriile din UE au în prezent o conexiune în bandă largă, cifră în creştere de la 67,3% în 2011 (sursa: Eurostat). În România, creşterea înregistrată a fost de 20 de puncte procentuale, iar în Slovacia de 16,7 puncte, în prezent peste 50% din gospodăriile din toate statele membre având o conexiune în bandă largă. Iar distincţia între telefonie şi internet se estompează rapid: 34% utilizează internetul pentru a efectua apeluri vocale (Voice over Internet Protocol sau „VOIP”), în creştere cu 7 puncte în 2012. Dintre aceştia, 28% utilizează internetul pentru a vorbi gratis cu utilizatorii aceleaşi reţele VOIP, iar 4% utilizează VOIP pentru a efectua apeluri internaţionale mai ieftine. Apelurile prin intermediul aplicaţiilor online sunt extrem de populare în Bulgaria (57%), Cipru (55%), Estonia (54%), Lituania şi Letonia (51%). Serviciile VOIP sunt mai puţin utilizate în Portugalia (18%), Italia (26%), Spania (28%) şi Grecia (29 %), dar devin mai populare, utilizarea acestor servicii înregistrând o creştere medie de 7 puncte comparativ cu 2011. Creşterea utilizării VOIP pare să urmeze creşterea utilizării serviciilor de comunicaţii în bandă largă; de exemplu, în Cipru, în 2012 numărul gospodăriilor conectate la internet a crescut cu 11%, iar utilizarea serviciilor VoIP a crescut cu 16 puncte.

„Garantarea faptului că aşteptările consumatorilor pot fi transformate în realitate la un preţ accesibil este unul dintre obiectivele pachetului «Un continent conectat», care va fi prezentat de Comisie în septembrie”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisarul responsabil pentru Agenda digitală.

Rezultatele preliminare ale acestui sondaj au fost prezentate anterior, în luna iulie, evidenţiind în mod special faptul că viteza traficului pe internet se conturează ca o principală problemă în rândul utilizatorilor de internet. 45% din utilizatorii de internet din Europa ar fi dispuşi să îşi modernizeze pachetele de internet sau să îşi schimbe pachetele de internet pentru a beneficia de o viteză de conexiune mai mare. Sondajul privind comunicaţiile electronice la nivelul gospodăriilor se efectuează anual începând din 2006. Obiectivul sondajului este de a sprijini elaborarea de politici în domeniul comunicaţiilor electronice, prin colectarea regulată de date şi tendinţe cu privire la atitudinea gospodăriilor şi a persoanelor faţă de furnizarea principalelor servicii de comunicaţii electronice.

Ancheta pe teren pentru acest sondaj s-a încheiat în martie 2013. Au fost intervievaţi la domiciliu 26.786 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice ale populaţiei UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor