Preşedintele francez cere "un compromis" în discuţiile privind bugetul UE

Preşedintele francez Francois Hollande a recunoscut că încă mai sunt multe de făcut pentru a spori "legitimitatea" UE.
Preşedintele francez, Francois Hollande. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
06.02.2013

Preşedintele francez Francois Hollande a recunoscut că încă mai sunt multe de făcut pentru a spori "legitimitatea" UE

Vorbind marţi în parlament, liderul socialist a declarat că acest lucru ar putea fi realizat doar prin "finalizarea proiectului european", care include armonizarea fiscală, o politică economică mai strânsă şi un "guvern" al zonei euro.

Hollande le-a spus deputaţilor europeni că speră ca în cursul acestei săptămâni, la un summit al liderilor UE, să se ajungă la un acord privind bugetul UE pe termen lung.

Liderii vor încerca joi să se pună de acord privind bugetul, care va acoperi cheltuieli de aproximativ 1.000 de miliarde de euro în perioada 2014-2020, după ce nu au reuşit să ajungă la un acord în luna noiembrie.

Pe măsură ce liderii intră în frenezia finală a negocierilor, o întrebare-cheie este cât de departe sunt Franţa şi Italia dispuse să meargă pentru a se adapta cererilor Regatului Unit privind încă o reducere de 30 de miliarde de euro dintr-o propunere de 973 de miliarde de euro, neincluzând elemente din afara bugetului.

Adresându-se plenarului de la Strasbourg, Hollande a spus că se opune reducerilor bugetare "drastice", dar a recunoscut că negocierile viitoare vor fi "dificile".

El a spus că va căuta un "compromis" în discuţii, adăugând: "Sunt conştient de faptul că ceea ce este propus în prezent nu va satisface majoritatea din acest Parlament, care doreşte un nivel corect de cheltuieli. Voi spune asta omologilor mei de la summit".

De asemenea, Hollande a susţinut că se va opune "ţărilor care solicită verificări şi reduceri continue", afirmând: "Încercăm să ajungem la un acord pentru că vrem să protejăm politicile de creştere, dar nu vom putea permite un deficit în bugetul UE".

El a spus că "a cere un pic mai mult nu va afecta major bugetele naţionale".

Preşedintele a subliniat şi importanţa Parlamentului, care, în temeiul Tratatului de la Lisabona, are puteri de codecizie privind chestiunile bugetare.

El a declarat: "Nu are rost să negociem un buget, dacă acesta va fi respins de acest Parlament. Nu are rost să pierdem două zile şi să facem pe plac anumitor persoane, dacă parlamentul îl va respinge".

Poziţia franceză asupra bugetului va fi "clară şi responsabilă", a afirmat el, adăugând că "credibilitatea noastră este în joc. De data aceasta nu este credibilitatea noastră financiară, ci credibilitatea noastră politică".

Cei care susţin reducerea bugetului se află printre cei care vor avea cel mai mult de pierdut dacă este aprobat un buget redus, a susţinut el.

"Este bine să facem economii, dar acestea nu ar trebui să slăbească economia UE".

Din moment ce unele persoane, cum ar fi premierul britanic David Cameron, pledează pentru o 'repatriere' a puterilor de la Bruxelles, Hollande a vorbit despre meritele "proiectului european", spunând că este o "mişcare ce trebuie promovată".

Dar el a recunoscut că "există îndoieli" cu privire la UE deoarece "durează prea mult timp" până se ia o decizie, moneda unică este "vulnerabilă" şi "încă mai trebuie învăţat" din greşelile trecutului.

El a afirmat: "Trebuie să ne întrebăm cum putem recâştiga sprijinul public pentru proiectul european."

Dar el nu este de acord cu cei - cum ar fi Cameron - care favorizează ceea ce unii numesc o Europa "à la carte", adăugând că "Europa nu înseamnă doar pieţe sau un set de reguli şi tratate”.

"Vreau o Europa în care toată lumea acceptă o echilibrare a drepturilor şi obligaţilor. Nu vreau o Europa cu două viteze, o Europa selectivă sau o Europa à la carte. Vreau o cooperare sporită, deschisă pentru toţi cei care doresc să se alăture".

De asemenea, el a admis că liderii nu "vor avea răgaz" până când nu vor rezolva problema celor 24 de milioane de oameni din întreaga Europă care nu au un loc de muncă şi a ratei şomajului în rândul tinerilor, în unele state membre raportul fiind de un şomer la doi angajaţi.

El a adăugat: "Nu vom avea răgaz până când nu ne vom schimba politica energetică şi atâta timp cât cei mai vulnerabili continuă să sufere. Acestea sunt provocările cu care ne confruntăm actualmente".

În legătură cu alegerile europene de anul viitor, Hollande speră că acestea vor genera o "dezbatere importantă" privind viitorul Europei, adăugând: "Sper că din această dezbatere va reieşi o legitimitate mai mare pentru UE".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor