Apelurile lui Cameron pentru o reformă a UE, sprijinite de unii politicieni germani
alte articole
Un număr de politicieni din partidele coaliţiei de centru-dreapta a cancelarului Angela Merkel şi-au exprimat sprijinul faţă de apelurile premierului britanic, David Cameron, pentru o reformă a UE. Ei spun că sunt de acord cu un număr de puncte prezentate în discursul lui Cameron asupra viitorului relaţiilor ţării sale cu UE, de săptămâna trecută, dar se opun acordării Marii Britanii de orice alte scutiri de la normele UE, relatează Der Spiegel.
Poate că Angela Merkel a dat un răspuns evaziv apelului premierului David Cameron pentru o reformă a UE şi un referendum britanic asupra rămânerii în Uniune, însă mai mulţi politicieni din coaliţia sa de centru-dreapta şi-au exprimat sprijinul faţă de el.
'Ar fi total greşit să reacţionăm printr-un refuz automat la intiţiativa premierului Cameron', a declarat Alexander Dobrindt, secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), partidul soră bavarez al lui Uniunii Creştin-Democrate al lui Merkel. 'Dacă condamni total ideea lui Cameron a unui referendum asupra Europei, susciţi neîncredere în Europa, ca şi cum Europa trebuie să se ascundă de oameni', a adăugat el.
Dobrindt a afirmat că premierul Cameron a abordat multe puncte în discursul sau 'care ar putea face cu adevărat să avanseze Europa'. Printre aceste puncte se numără întărirea parlamentelor naţionale, repatrierea unor prerogative de la Bruxelles şi a face instituţiile UE mai transparente.
CSU însăşi a spus în trecut că Germania ar trebui să organizeze un referendum privind UE dacă şi mai multe prerogative sunt transferate de către Berlin Bruxellesului. Dar Dobrindt a declarat că este împotriva acordării Marii Britanii de scutiri suplimentare de la normele UE. 'Este clar că într-o Europă optimizată nu poate fi loc pentru drepturi speciale pentru unii, cum ar fi un rabat britanic', a afirmat el.
Cameron a primit, de asemenea, sprijin de la ministrul bavarez al economiei, Martin Zeil, din Partidul Liber Democrat pro-afaceri, un partener minor în coaliţia lui Merkel. 'Britanicii au trebuit să se supună unor reduceri financiare dureroase pentru a-şi stabiliza bugetul de stat', a spus el. Referindu-se la ţările din Europa de Sud, a adăugat: 'Se poate imagina bine frustrarea britanică atunci când văd că alte state au reacţionat într-un mod mult mai lax la situaţiile financiare dezastruoase'.
Cameron a avut totodată dreptate atunci când a făcut apel la îmbunătăţirea competitivităţii, a spus Zeil. 'Problemele abordate sunt corecte', a precizat el. 'Dar concluzia pe care o trage de aici - şi anume o ieşire din UE - este greşită'', a subliniat ministrul bavarez.
Marea Britanie este una dintre cele mai puternice ţări ale UE şi ar trebui, împreună cu ţări ca Germania, Franţa şi Olanda, să caute soluţii la criza UE, consideră Zeil. Dar el a adăugat că motivele lui Cameron au fost transparente: a fost condus de presiunea politică internă în ameninţarea cu ieşirea din UE. Acest lucru, a apreciat Zeil, este un semnal greşit.