Ecuadorul caută un mediator pentru a pune capăt impasului legat de Assange

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)
Andrei Popescu
10.01.2018

Ecuadorul caută un mediator pentru a soluţiona problema cu Marea Britanie privind soarta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care s-a ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra de peste 5 ani.

Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks, este blocat în ambasada ecuadoriană din iunie 2012, unde a cerut azil după ce procurorii suedezi au emis un mandat de arestare european pe numele său ca urmare a unor acuzaţii de viol şi atac sexual făcute de două femei în 2010.

Ministrul ecuadorian de Externe, Maria Fernanda Espinosa, susţine acum că ţara sa caută “o ţară sau personalitate terţă” pentru a media o înţelegere cu Marea Britanie şi pentru a rezolva o situaţie “nesustenabilă”.

“Luăm în considerare şi explorăm posibilitatea medierii. O persoană nu poate trai în aceste condiţii pentru totdeauna”, a afirmat ea marţi.

Se pare că a apărut o schimbare în politica noului guvern ecuadorian cu privire la cazul lui Assange, comparativ cu predecesorul său. În timp ce fostul preşedinte Rafael Correa i-a acordat azil lui Assange şi l-a numit “jurnalist”, noul preşedinte Lenin Moreno l-a numit “hacker”, însă a dat asigurări că nu va fi expulzat din ambasadă.

Assange a negat acuzaţiile, susţinând că acestea sunt motivate politic şi că măsurile coercitive au rolul de a-l reduce la tăcere. El se teme de o extrădare în SUA din cauza informaţiilor diplomatice şi militare secrete publicate de WikiLeaks.

În mai 2017, Suedia a renunţat la investigaţia asupra acuzaţiilor de viol dar, totuşi, poliţia britanică a precizat ca Assange va fi arestat dacă va părăsi clădirea ambasadei. De asemenea, Marea Britanie refuză să garanteze că el nu va fi trimis în SUA.

Ecuadorul susţine că nu se va putea ajunge la o soluţie fără cooperarea comunităţii internaţionale şi a Marii Britanii, care şi-a manifestat interesul în găsirea unei căi de ieşire din acest impas.

Reacţionând la anunţul ministrului ecuadorian, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a precizat: “Guvernul Ecuadorului ştie că modalitatea de rezolvare a acestei probleme este ca Julian Assange să plece din ambasadă pentru a răspunde în faţa justiţiei”.

O comisie ONU a decis în 2016 că Assange este “reţinut în mod arbitrar” şi că ar trebui să i se permită să plece liber. De asemenea, comisia a menţionat că fondatorul WikiLeaks ar trebui compensat pentru “privarea sa de libertate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor