Preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, cercetat pentru averea strânsă din afaceri cu statul
alte articole
Preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, este cercetat pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu, conflict de interese şi numeroase contracte dubioase încheiate în perioada 2009-2011.
"Baronul de Brăila" a strâns o avere considerabilă, adică terenuri intravilan în oraşul Brăila, trei case de locuit, un spaţiu comercial, bijuterii în valoare de 10.500 de euro, precum şi aproximativ 1,6 milioane de lei depozitaţi în bănci.
Bunăstarea mai marelui Brăilei a atras atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care cercetează afacerile acestuia. Bunea Stancu se află în conflict de interese în cinci contracte, în valoare de aproximativ 640.000 de euro, încheiate de CJ Brăila cu o firma al cărui acţionar este societatea Bursagrirom SA, unde Stancu deţine 62,5% din acţiuni.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila ar fi implicat în comiterea unor fapte asimilate celor de corupţie, având concursul mai multor funcţionari din subordine, precum şi al reprezentanţilor legali ai unor agenţi economici interesaţi în obţinerea unor contracte de achiziţii publice.
În Brăila există numai trei firme - SC Tancrad SRL Galaţi, SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Brăila - care deţin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, acestea fiind singurele firme care câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean. Firma SC Concivia SA Brăila ar fi primit contracte pentru reamenajarea sau reabilitarea unor spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, iar celelalte două firme au primit contracte pentru lucrări de asfaltarea unor drumuri.
În situaţia în care există alţi ofertanţi la licitaţii, firmele respective fie oferă preţul cel mai mic, fie îndeplinesc “anumite” condiţii apreciate ca esenţiale de membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, astfel încât acestea câştigă licitaţiile respective.
Firma Concivia SA Brăila ce a fost înfiinţată în anul 1991, are ca acţionar majoritar începând din anul 2000 societatea SC BURSAGRIROM SA Brăila, firmă înfiinţată în anul 1995, avându-l ca acţionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu.
Concivia SA şi Portul SC Hercules SA sunt firmele cu care Bunea Stancu ar fi săvârşit infracţiunea de corupţie şi conflict de interese. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, acesta a semnat contractele de asociere cu Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea" şi Clubul de Fotbal Brăila şi, ca urmare a contractului, social-democratul ar fi rămas cu 7,5 milioane de lei.
Anul trecut, Bunea Stancu a mai fost trimis în judecată de ANI pentru ca tot în calitate de preşedinte al CJ Brăila a semnat contracte de 25 de milioane de lei cu firma sa de construcţii.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi au efectuat joi dimineaţă percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa preşedintelui CJ, Bunea Stancu, precum şi la alte două domicilii.
Dosarul "mita la PSD"
Pe 11 ianuarie 2012, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Barac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, fiind acuzaţi de finanţarea partidelor politice.
Potrivit procurorilor, în 2009 Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, încălcând dispoziţiile legale privind finanţarea partidelor politice. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială a candidatului PSD Mircea Geoană. Pe 20 noiembrie 2013, toţi inculpaţii au fost achitaţi, dar procurorii DNA au declarat recurs.
Termenul în dosarul de corupţie "mita la PSD" este stabilit pentru începutul lunii octombrie.