Ioan Niculae, audiat la DIICOT în dosarul ROMGAZ: Este acuzat de sustragere de sub sechestru

Ioan Niculae, patronul InterAgro.
Ioan Niculae, patronul InterAgro. (youtube.)

Omul de afaceri Ioan Niculae este audiat miercuri la sediul DIICOT în dosarul ROMGAZ. Acesta este urmărit penal pentru spălare de bani, iar acum este acuzat şi de sustragere de sub sechestru.

„Mai subminez economia naţională, în loc să tăiem fabricile le ţinem să meargă, îi jignim pe domnii investitori străini că în loc să lăsăm piaţa liberă în care să se afirme îndrăznim şi noi să mai producem câte ceva”, a spus Niculae, fiind întrebat de ce a fost chemat la DIICOT.

În acest dosar mai sunt urmărite penal fiica, fosta soţie şi o apropiată a omului de afaceri.

Totodată, este audiată, miercuri dimineaţă, la sediul DIICOT, şi fosta soţie a lui Ioan Niculae în dosarul Romgaz.

La audieri sunt aşteptaţi şi funcţionari publici, precum şi un fost secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei.

Conform procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC InterAgro SA - firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Pe 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

În dosarul "mită la PSD", Ioan Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, aceştia fiind acuzaţi că au finanţat partide politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

În clasamentul Forbes omul de afaceri Ioan Niculae este trecut cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Acesta este proprietarul grupului InterAgro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu, câştigătoarea Cupei României 2014.