Preşedintele CCR "dă undă verde" pentru modificarea legii alegerilor locale

În contextul în care în spaţiul public se vehiculează ideea că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puţin de un an înainte de alegeri, Zegrean demontează acest mit, lăsând deschisă calea pentru Cioloş să corecteze ce au stricat partidele.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Constituţia României nu împiedică modificarea legii alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă, cu mai puţin de un an înainte de alegeri, a declarat miercuri preşedintele Curţii Constituţionale, judecătorul Augustin Zegrean, în contextul controverselor legate de faptul că liberalii i-au cerut premierului Cioloş să promoveze o ordonanţă prin care să readucă alegerile locale la scrutinul în două tururi.

"Un tur sau două tururi sau 10 tururi, este o opţiune politică. Constituţia nu spune că trebuie să fie într-un tur sau două tururi, Constituţia spune că trebuie să fie corecte, alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo, este la latitudinea politicienilor să stabilească”, a declarat Augustin Zegrean.

Reamintim că liberalii i-au solicitat marţi premierului Cioloş să promoveze o ordonanţă de urgenţă pentru a readuce alegerile locale la desfăşurarea în două tururi de scrutin, deşi cu un an înainte ei înşişi au votat în Parlament modificarea legii la forma actuală. Premierul a declinat cererea PNL, susţinând că o astfel de iniţiativă nu este democratică, legea partidelor fiind una "politică."

Având în vedere importanţa alegerii primarilor în două tururi de scrutin, astfel încât ţara să nu cadă pradă baronizării pentru alţi patru ani, subiectul a stârnit numeroase controverse, pe tapet fiind readusă cu putere ideea că, pe lângă faptul că o astfel de ordonanţă ar contraveni recomandărilor Comisiei din Veneţia, având în vedere că se mofiică o lege electorală cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

Zegrean a pus capăt polemicilor, explicând că o ordonanţă de urgenţă nu este aprioric nedemocratică şi că recomandarea vizând termenul până la care se pot modifică legile electorale nu arăta aşa cum e prezentată de politicieni.

„De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici”, a declarat Zegrean, combătând ideea că o ordonanţă de urgenţă este nedemocratică.

De asemenea, întrebat dacă CCR ar fi spus că unele legi nu pot fi modificate prin OUG, Zegrean a negat: „Nu am spus asta niciodată. Am spus că trebuie să se respecte Constituţia atunci când se adoptă o OUG”.

În ceea ce priveşte presupusa neconstituţionalitate a modificării legii electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri, statuată de Comisia de la Veneţia, Zegrean a negat şi acest lucru:

„Nu spune nici asta (Constituţia - n.r.). Voi citiţi alte Constituţii! (...) Cine poate stabili dacă cu 6 luni înainte e democratic şi cu 5 luni înainte nu? Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare şi am scris şi noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a declarat Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat şi în ce sens a funcţionat recomandarea Comisiei de la Veneţia, dată în 2012, în urma scandalului creat de USL

"Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câţiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”, a precizat şeful CCR.

Reamintim că şi până la intervenţia lui Zegrean, jurnalistul Liviu Avram a încercat să spulbere clişeul imposibilităţii modificării legilor electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor. Analiza publicată de Adevărul, semnată de jurnalistul Liviu Avram, care a examinat atât exigenţele Comisiei de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale arată că atât Codul de bune practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa constantă a CCR permit modificări legislative în interiorul acestui interval, cu condiţia ca acestea să opereze în sensul lărgirii, şi nu limitării drepturilor electorale consfinţite de Constituţie.

În aceste condiţii, deşi a mai rămas mai puţin de un an până la următoarele alegeri locale, încă este posibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar folosind instrumente rapide de legiferare, precum ordonanţele de urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului. În ambele situaţii, sunt respectate rigorile Codului de bune practici.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o chestiune care ţine strict de voinţa politică a Guvernului şi a Parlamentului şi nu există nicio restricţie de natură legală, lucru pe care l-a confirmat miercuri şi Zegrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne