Preşedintele bolivian apără utilizarea frunzelor de coca

Luni, la o reuniune anti-drog a Naţiunilor Unite, preşedinţele bolivian, Evo Morales, a cerut altor naţiuni să oprească interdicţia de a consuma şi mesteca frunze de coca.
Femeile mestecă frunze de coca în sprijinul producătorilor de "acullicu" (frunze de coca de mestecat), la 12 martie 2012, în La Paz. (Aizar Raldes / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
13.03.2012

Luni, la o reuniune anti-drog a Naţiunilor Unite, preşedinţele bolivian, Evo Morales, a cerut altor naţiuni să oprească interdicţia de a consuma şi mesteca frunze de coca.

Planta este considerată precursorul principal în fabricarea cocainei şi a fost declarată ilegală de ONU în 1961, dar Morales a declarat în cadrul reuniunii ONU că frunzele sunt o parte a patrimoniului cultural al ţării din America de Sud, potrivit BBC.

Morales a declarat că frunzele de coca au o valoare medicală, culturală şi chiar religioasă în ţara sa, iar utilizarea lor datează de mii de ani. Planta a fost folosită în regiunea Anzilor ca o plantă sacră şi a fost de multe ori consumată sub formă de ceai.

"Avem aici marmeladă din coca, un lucru foarte gustos. În Bolivia, avem ceai de coca", a spus Morales.

Mestecatul frunzelor de coca produce un efect de stimulare uşoară, care este, uneori, comparat cu cel al cafelei.

Nu înseamnă că suntem dependenţi de droguri dacă consumăm frunze de coca. Frunzele de coca nu sunt cocaină, trebuie să scăpăm de această concepţie greşită. (Evo Morales)

"Nu înseamnă că suntem dependenţi de droguri dacă consumăm frunze de coca. Frunzele de coca nu sunt cocaină, trebuie să scăpăm de această concepţie greşită", a declarat Morales, potrivit Reuters. "Aceasta este o tradiţie veche de milenii în Bolivia şi sperăm că veţi înţelege că producătorii de frunze de coca nu sunt traficanţi de droguri."

Bolivia, al treilea producător ca mărime de cocaină, după Columbia şi Peru, sa retras de la Convenţia ONU anti-drog de anul trecut, pentru a protesta faţă de interdicţia privind frunzele de coca. Frunzele de coca sunt exportate în cantităţi mici, în mod legal, în alte ţări, inclusiv Statele Unite, dar rămân în mare parte ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor