Preşedintele Barack Obama se confruntă cu presiuni interne şi internaţionale în scandalul scurgerii de informaţii

Preşedintele american, Barack Obama, s-a confruntat luni cu o reacţie puternică, internă şi internaţională, împotriva operaţiunilor de supraveghere ale SUA, într-un moment în care administraţia americană se străduieşte să ţină sub control una dintre cele mai explozive scurgeri de informaţii clasificate din istoria americană, comentează marţi The Guardian.
Preşedintele american  Barack Obama. (Alex Wong / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

Preşedintele american, Barack Obama, s-a confruntat luni cu o reacţie puternică, internă şi internaţională, împotriva operaţiunilor de supraveghere ale SUA, într-un moment în care administraţia americană se străduieşte să ţină sub control una dintre cele mai explozive scurgeri de informaţii clasificate din istoria americană, comentează marţi The Guardian.

Opinia politică din SUA este împărţită, unii membri ai Congresului solicitând extrădarea imediată din Hong Kong a lui Edward Snowden, fostul angajat al CIA acuzat de scurgerea de informaţii, în timp ce personalităţi marcante, atât din tabăra democrată, cât şi din cea republicană, se întreabă dacă nu cumva practicile de supraveghere ale SUA au mers prea departe.

Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de Informaţii din Senatul american, a cerut Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) să revizuiască modul în care aceasta limitează expunerea americanilor la supravegherea guvernului, însă şi-a făcut clară totodată dezaprobarea faţă de Snowden. 'Ceea ce a făcut, a fost un act de trădare', a precizat ea.

Oficialii din capitalele europene au cerut răspunsuri imediate de la omologii americani şi au denunţat practica de a aduna în secret informaţii digitale de la europeni ca inacceptabilă, ilegală şi reprezentând totodată o încălcare gravă a drepturilor fundamentale. Între timp, NSA a cerut Departamentului de Justiţie să deschidă o anchetă penală şi a declarat că evaluează daunele provocate de scurgerea de informaţii.

În Europa, cancelarul german Angela Merkel a declarat că va face presiuni asupra lui Obama pe subiectul dezvăluirilor, în timpul unui summit la Berlin săptămâna viitoare, în timp ce vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a precizat că va aborda subiectul cu oficialii americani vineri, în cadrul unei întâlniri la Dublin. 'Un cadru legal clar pentru protecţia datelor cu caracter personal nu este un lux sau o constrângere, ci un drept fundamental', a adăugat Reding.

La Londra, ministrul de externe, William Hague, a fost forţat să apere utilizarea de către Marea Britanie a informaţiilor colectate de către SUA. În Camera Comunelor, Hague a declarat în faţa parlamentarilor că legile britanice nu permit 'colectarea fără discernământ' a informaţiilor, însă a fost reticent în a oferi detalii cu privire la modul în care Marea Britanie gestionează informaţiile oferite de către agenţiile de informaţii americane.

Luni, administraţia Obama nu a oferit nici un indiciu cu privire la ceea ce intenţionează să facă cu privire la Snowden. Casa Albă a precizat însă că a declanşat o 'dezbatere adecvată' pe acest subiect şi a sugerat că ar putea fi de acord cu o revizuire a Patriot Act - legislaţia introdusă în 2001, care pretinde că ar conferi autoritate legală programelor derulate de către Agenţia Naţională de Securitate.

Primele sondaje apărute de la izbucnirea scandalului scurgerii de informaţii indică că majoritatea americanilor se opun colectării de către guvern a datelor privind conversaţiile lor telefonice. Potrivit sondajului Rasmussen, doar 26% dintre alegători sunt în favoarea colectării de către guvern a datelor de la operatorul de telecomunicaţii Verizon, faţă de 59% care se opun, iar per total, 46% dintre americani cred că datele lor au fost monitorizate. Pe de altă parte, un sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew pe o întrebare mai generală a indicat că 56% dintre respondenţi aprobă programul de supraveghere al NSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor