Hong Kong, un refugiu sigur pentru Edward Snowden?

Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)
Epoch Times România
10.06.2013

Edward Snowden, fostul angajat al CIA care a dezvăluit pe Internet spionajul masiv realizat de agenţiile secrete americane, stă de trei săptămâni într-un hotel din Hong Kong. Oraşul chinez, care a fost colonie britanică, a devenit refugiul său. Întrebarea care se pune este dacă el va putea scăpa de 'ghearele' justiţiei americane, notează luni ziarul El Mundo.

Snowden a încetat să mai fie un 'deep-throat' şi un informator, căpătând oficial un chip, cu nume şi prenume, care nu se mai ascunde, spunând că 'nu a făcut nimic rău' şi că 'nu îşi doreşte o societate în care se întâmplă astfel de lucruri'. 'Cred că guvernul din Hong Kong este independent în relaţia sa cu alte executive occidentale', a declarat profetic Snowden din hotelul său, amintind că restricţiile privind libertatea de expresie din China nu au loc şi la Hong Kong.

Între timp, maşinăria pentru a stabili responsabilităţile pentru această scurgere de informaţii s-a pus deja în mişcare. Agenţia Naţională pentru Securitate a SUA (NSA) - de unde se pilota supravegherea pe Net - strânge deja probe pentru a demonstra această scurgere, iar Ministerul de Justiţie a confirmat că a demarat procedurile pentru a lansa o investigaţie profundă a cazului. Orice tentativă de a-l judeca pe Snowden trebuie să aibă însă la bază legea spionajului care datează din 1917.

Este acelaşi text legal în baza căruia este judecat şi Bradley Manning, care a dezvăluit informaţii clasificate pentru Wikileaks şi care se confruntă acum cu un mega-proces care îi va decide condamnarea. Între SUA şi Hong Kong există însă un acord bilateral în materie de extrădare. Norma legislativă a intrat în vigoare în 1998 şi permite autorităţilor locale să-l reţină timp de 60 de zile pe Snowden, la cererea Washingtonului, în timp ce se analizează cererea oficială de extrădare.

În orice caz, întoarcerea forţată acasă a lui Snowden ar trebui să aibă şi avizul autorităţilor chineze. Mai mulţi avocaţi experţi în extrădare asigură că va fi o mare provocare pentru Snowden să eludeze extrădarea, dacă SUA vor să-i intenteze proces. Autorităţile chineze 'nu îşi vor pune în pericol relaţiile cu SUA din cauza lui', asigură avocatul new-yorkez Robert Anello, care aminteşte că este vorba de un cetăţean american care 'fuge de legea ţării sale'. 'Nu-i va fi deloc uşor', anticipează el.

Snowden nu ar fi primul caz care este predat justiţiei americane. Au mai fost şi alte cazuri de extrădări din partea Hong Kong-ului pentru contrabandă sau trafic cu informaţie privilegiată. Douglas McNabb, un alt avocat american expert în domeniu, s-a arătat surprins că Snowden a ales ca destinaţie Hong Kong-ul.

'Nu va fi un caz dificil', asigură el, referitor la o posibilă extrădare. Probabil că opţiunile sale de apărare vor face din el un alt 'caz Assange: 'Ar trebui să-şi pună la punct apărarea prezentându-şi cazul drept unul politic'. 'Doar în felul acesta ar putea 'să scape'. În tratatul politic există o excepţie în cazul persecuţiilor politice', conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor