Hong Kong, un refugiu sigur pentru Edward Snowden?
Edward Snowden, fostul angajat al CIA care a dezvăluit pe Internet spionajul masiv realizat de agenţiile secrete americane, stă de trei săptămâni într-un hotel din Hong Kong. Oraşul chinez, care a fost colonie britanică, a devenit refugiul său. Întrebarea care se pune este dacă el va putea scăpa de 'ghearele' justiţiei americane, notează luni ziarul El Mundo.
Snowden a încetat să mai fie un 'deep-throat' şi un informator, căpătând oficial un chip, cu nume şi prenume, care nu se mai ascunde, spunând că 'nu a făcut nimic rău' şi că 'nu îşi doreşte o societate în care se întâmplă astfel de lucruri'. 'Cred că guvernul din Hong Kong este independent în relaţia sa cu alte executive occidentale', a declarat profetic Snowden din hotelul său, amintind că restricţiile privind libertatea de expresie din China nu au loc şi la Hong Kong.
Între timp, maşinăria pentru a stabili responsabilităţile pentru această scurgere de informaţii s-a pus deja în mişcare. Agenţia Naţională pentru Securitate a SUA (NSA) - de unde se pilota supravegherea pe Net - strânge deja probe pentru a demonstra această scurgere, iar Ministerul de Justiţie a confirmat că a demarat procedurile pentru a lansa o investigaţie profundă a cazului. Orice tentativă de a-l judeca pe Snowden trebuie să aibă însă la bază legea spionajului care datează din 1917.
Este acelaşi text legal în baza căruia este judecat şi Bradley Manning, care a dezvăluit informaţii clasificate pentru Wikileaks şi care se confruntă acum cu un mega-proces care îi va decide condamnarea. Între SUA şi Hong Kong există însă un acord bilateral în materie de extrădare. Norma legislativă a intrat în vigoare în 1998 şi permite autorităţilor locale să-l reţină timp de 60 de zile pe Snowden, la cererea Washingtonului, în timp ce se analizează cererea oficială de extrădare.
În orice caz, întoarcerea forţată acasă a lui Snowden ar trebui să aibă şi avizul autorităţilor chineze. Mai mulţi avocaţi experţi în extrădare asigură că va fi o mare provocare pentru Snowden să eludeze extrădarea, dacă SUA vor să-i intenteze proces. Autorităţile chineze 'nu îşi vor pune în pericol relaţiile cu SUA din cauza lui', asigură avocatul new-yorkez Robert Anello, care aminteşte că este vorba de un cetăţean american care 'fuge de legea ţării sale'. 'Nu-i va fi deloc uşor', anticipează el.
Snowden nu ar fi primul caz care este predat justiţiei americane. Au mai fost şi alte cazuri de extrădări din partea Hong Kong-ului pentru contrabandă sau trafic cu informaţie privilegiată. Douglas McNabb, un alt avocat american expert în domeniu, s-a arătat surprins că Snowden a ales ca destinaţie Hong Kong-ul.
'Nu va fi un caz dificil', asigură el, referitor la o posibilă extrădare. Probabil că opţiunile sale de apărare vor face din el un alt 'caz Assange: 'Ar trebui să-şi pună la punct apărarea prezentându-şi cazul drept unul politic'. 'Doar în felul acesta ar putea 'să scape'. În tratatul politic există o excepţie în cazul persecuţiilor politice', conchide el.