Preşedintele ANI: Nu există sancţiune de revocare din funcţie pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese. Acest lucru trebuie corectat rapid

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, miercuri, că în momentul de faţă nu există o sancţiune de revocare din funcţie pentru parlamentarii şi aleşii locali, iar această problemă “trebuie corectată cât mai repede”, relatează B1 Tv.
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)
Ana Petrescu
19.09.2012

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, miercuri, că în momentul de faţă nu există o sancţiune de revocare din funcţie pentru parlamentarii şi aleşii locali, iar această problemă “trebuie corectată cât mai repede”, relatează B1 Tv.

"Am discutat cu parlamentarii despre problematica referitoare la conflictul de interese şi al incompatibilităţilor. E o situaţie concretă, în cazul unui conflict de interese rămas definitiv nu există sancţiune de revocare din funcţie prevăzută de lege, iar acest lucru trebuie corectat rapid. Din punctul nostru de vedere au fost identificate multe probleme în cadrul legislaţiei privind conflictul de interese care şi-a atins limita. Ştiţi foarte bine ce se întâmplă în cadrul comunităţilor locale, ştiţi foarte bine ce se întâmplă în cazul fondurilor europene, unde programele sunt blocate din cauza acestui fenomen, e un fenomen de masă care trebuie rapid corectat legislativ pentru că altă soluţie nu există", a afirmat Horia Georgescu.

Preşedintele ANI a precizat că s-a stabilit formarea unui grup de lucru la nivelul subcomisiei la Camera Deputaţilor care va corecta legislaţia astfel încât această problemă să fie remediată. Totodată, Georgescu a salutat decizia Parlamentului legată de revocarea mandatului de deputat a lui Sergiu Andon de la Partidul Conservator, declarând că aşteaptă să se dea şi hotărârea cu privire la cazul senatorului PNL Mircea Diaconu care este acuzat de incompatibilitate.

"La incompatibilităţile aleşilor există procedura parlamentară clară prin care un membru al Parlamentului este revocat, şi am văzut cazul domnului Andon şi vreau să salut decizia Parlamentului, aşteptăm cazul domnului Diaconu cu interes săptămâna viitoare unde şi acolo este o decizie definitivă şi irevocabilă. În cazul conflictelor de interese nu există o procedură, deci trebuie adoptată o măsură legislativă, Regulamentul Camerei are putere de lege şi trebuie modificat", a conchis preşedintele ANI.

Din data de 10 septembrie 2012, avocatul Sergiu Andon nu mai este deputat, după ce plenul Camerei Deputaţilor a aprobat încetarea mandatului de deputat al lui pentru incompatibilitate, la sesizarea ANI.

Au fost de acord prin votul lor cu revocarea lui Sergiu Andon 220 de deputaţi, cinci au fost împotrivă şi 11 s-au abţinut. Ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Comisia juridică a propus încetarea mandatului lui Andon pe motiv de incompatibilitate.

Decizia ICCJ a survenit unei sesizări din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

Cei declaraţi în incompatibilitate trebuie, conform legii, să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

Actorul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a fost audiat în luna iulie la ICCJ pentru conflict de interese. El a fost acuzat că ar fi încheiat contracte, în calitate de director de teatru,cu soţia sa.

El a fost reclamat la Parchet de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese, iar anchetatorii au extins cercetările şi au început urmărirea penală împotriva sa pentru că, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia (actriţa şi regizoarea Diana Lupescu-n.r.) să primească anumite contracte.

Pe 18 iunie, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Culturii, în urma hotărârii irevocabile a instanţei supreme, potrivit căreia el a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor