ANI: În mai va fi finalizată o analiză privind utilizarea banilor publici şi conflictele de interese
alte articole
Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat marţi că în luna mai va fi finalizată o analiză privind utilizarea banilor publici şi conflictele de interese la nivel local, existând în prezent vulnerabilităţi pe partea de jurisprudenţă şi aplicarea sancţiunilor.
”Din perspectiva ANI, conflictul de interese este un fenomen de masă la nivel local. (...) Există o analiză care va finalizată la finele lui mai şi vom vedea că drenarea banilor publici în administraţiile publice loale reprezintă un mod de viaţă. (...) Consilierii locali şi judeţeni participă la bugete sau comisii care ţin de elaborarea de bugete, iar banii ajung la firmele lor sau ale rudelor. Din punctul nostru de vedere este un conflict de interese ”, a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), în cadrul unui eveniment organizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Georgescu a adăugat că o vulnerabilitate a sistemului este legată de lipsa unei practici în instanţe şi a jurisprudendenţei după descoperirea cazurilor unde sunt conflicte de interese.
”Din păcate, în cazurile pe care ANI le-a gestionat, deşi avem decizii definitive în instanţă, nu am reuşit să anulăm un contract pentru că trebuie să iniţiem o nouă procedură în materie civilă”, a explicat oficialul ANI.
Acesta a apreciat că nici sancţiunile existente nu sunt descurajante, iar procesele în instanţă se derulează pe o perioadă lungă de timp.
”Poate să îşi piardă mandatul, dar poate candida pe o altă funcţie. Nu este descurajant. Procesele în instanţă durează cu anii. Este irelevant să ai o decizie dupa 3-4 ani, contractul s-a executat, cu efecte. Sancţiunile trebuie să fie descuranjante, astfel încât să nu mai fie repetate aceste activităţi şi este necesară în primul rând o voinţă politică pentru o schimbare legislativă în acest sens. În materie de confiscarea averii putem vorbi de jurisprudenţă, dar în materie de conflict de interese, unde 80% din cazuri sunt în favoarea ANI, există o vulnerabilitate majoră din perspectiva practică a legilor care nu permit un proces fluid şi eficient de sancţionare a acestor situaţii”, a concluzionat oficialul ANI.