Horia Georgescu: ANI a devenit în ultimii cinci ani un model de integritate la nivel european

Epoch Times România
17.05.2012

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a devenit un model de integritate la nivel european, deşi presiunea politică asupra instituţiei a crescut exponenţial, a declarat joi pentru AGERPRES preşedintele instituţiei, Horia Georgescu, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înfiinţarea Agenţiei.

 

"Agenţia Naţională de Integritate împlineşte astăzi cinci ani de la adoptarea legii de funcţionare. Pe parcursul acestei perioade, deşi a întâmpinat o grămadă de obstacole, instituţia noastră a devenit un model în ceea ce priveşte conceptul de integritate la nivel european. Au fost făcute multe progrese, dar în acelaşi timp în viitor trebuie consolidată practica şi istoricul de cazuri în ce priveşte combaterea cumulării averilor nejustificate, a conflictelor de interese şi incompatibilităţilor", a afirmat Georgescu.

El a adăugat că, în continuare, trebuie asigurat un cadru legislativ consolidat, care să fie de la sine sustenabil de termen lung şi speră ca toate obstacolele care vor apărea pe parcurs să fie depăşite, în aşa fel încât combaterea corupţiei să devină mai eficientă.

Întrebat dacă presiunea politicului asupra ANI a crescut în ultima vreme comparativ cu situaţia de acum patru-cinci ani, Horia Georgescu a răspuns: "Pot să spun că presiunea politică a crescut. La momentul înfiinţării Agenţiei, aceasta nu avea nicio miză, nu se ştia cum va evolua, dar după ce Agenţia a aplicat legea şi a demarat investigaţii, construind un istoric operaţional de cazuri la nivel înalt, presiunile s-au multiplicat exponenţial".

În cei cinci ani de activitate, ANI a investigat sute de persoane, pe conflicte de interese, integritate şi averi nejustificate, fiind trimise sesizări la parchete sau în instanţă în cazul unor parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri judeţeni sau locali, primari, prefecţi, poliţişti, vameşi, judecători sau înalţi funcţionari publici.

De asemenea, în toate rapoartele elaborate de Comisia Europeană privind reforma în domeniul Justiţiei, ANI a primit aprecieri pozitive din partea experţilor europeni.

Trebuie menţionat că ANI este printre puţinele instituţii centrale publice unde preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi prin concurs.

Agenţia Naţionale de Integritate a fost înfiinţată la 21 mai 2007, prin Legea nr. 144/2007, cu scopul de a eficientiza controlul averilor şi a verifica, în cazul persoanelor ce ocupă funcţii şi demnităţi publice, conflictele de interese. ANI a devenit operaţională în 2008.

Iniţiativa înfiinţării instituţiei i-a aparţinut ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, ca urmare a unei recomandări venite din partea Uniunii Europene de adoptare a unui mecanism eficient de verificare a declaraţiilor de avere. ANI s-a înfiinţat în vederea îndeplinirii condiţionalităţii cu numărul doi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, instrument instituit de UE la 1 ianuarie 2007, pentru a monitoriza reforma justiţiei în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor