Preşedintele ANAT: La Târgul de Turism 2013 agenţiile oferă reduceri de aproape 40% la pachetele turistice (Interviu)
alte articole
Ediţia de primăvară 2013 a Târgului de Turism al României (TTR) şi-a deschis joi porţile la Romexpo. În cadrul evenimentului, vizitatorii pot afla despre ofertele turistice destinate sezonului estival, atât în România, cât şi în străinătate şi despre reducerile practicate de cele peste 90 de agenţii de turism.
TTR are loc la Pavilioanele C1, C2, C3, C4, C5 si C6 ale Complexului Expoziţional Romexpo, în perioada 14-17 martie, şi se axează, în principal, pe promovarea ofertelor turistice destinate sezonului estival, atât din România cât şi de peste hotare, vizând turismul cultural, rural şi de business, turismul de tratament, destinaţii exotice, croaziere, turismul de aventură sau pelerinajele culturale.
Târgul de Turism al României este cel mai mare eveniment din România, dedicat industriei turismului şi reuneşte anual, în două ediţii, elita firmelor de profil atât din ţară, cât şi din întreaga lume.
Tăierea panglicii cu ocazia deschiderii oficiale a Târgului din acest an a fost făcută de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Alături de ministrul Grapini au fost şi repezentanţi ai patronatelor din domeniu, ai expozanţilor, diplomaţi străini în România, reprezentanţi ai organizatorilor.
Ulterior Maria Grapini a semnat la standul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANAT) în Cartea de Onoare a Romexpo.
Despre ofertele prezentate în cadrul TTR de către agenţiile de turism, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), unul dintre organizatorii Târgului.
Astfel, preşedintele Patronatului ANAT a făcut o trecere în revistă a principalelor oferte ale expozanţilor, precizând că reducerile din acest an, din cadrul TTR, vor ajunge la aproape 40%, “la care se adaugă încă 5% sau 10% reducere, bonus pentru turiştii care cumpără în timpul târgului”.
De asemenea, Corina Martin a mai adăugat că pentru perioada sărbătorile pascale şi de 1 Mai agenţiile de turism vor avea oferte avantajoase, “începând de la 50 de lei de persoană pe noapte, pe litoralul românesc”, cât şi “programe speciale, vorbim de 10 euro pe noapte la hoteluri de cinci stele pe litoral în programul «Litoralul pentru toţi»”.
Pentru zonele montane, turiştii care nu dispun de un buget de vacanţă prea mare vor exista oferte “prin programul «Vacanţă la ţară» şi programele de refacere balneară, toate la tarife extrem de reduse”, a mai precizat preşedintele Patronatului ANAT.
Epoch Times prezintă cititorilor noştri interviul integral cu Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România.
Reporter Epoch Times: Care sunt noutăţile în acest an din cadrul Târgului de Turism din România (TTR)?
Corina Martin: În primul rând faptul că suntem din nou împreună, agenţiile de turism, hotelierii din România, asociaţiile de promovare a turismului şi oficiile de turism ale altor ţări. Este din nou un succes marcat în continuare de criză şi în turismul românesc. Suntem prezenţi aici pentru a transmite un mesaj. Credem foarte mult în turismul românesc, în destinaţiile româneşti pe care noi le promovăm de altfel. Chiar dacă nu întotdeauna autorităţile statului fac din asta o prioritate, noi suntem aici pentru a vinde vacanţe pentru turiştii români, sigur şi vacanţe în destinaţii externe dar şi în cele româneşti pe care de altfel le şi promovăm la acest târg de turism.
Vor fi discounturi în continuare foarte atractive la standurile celor peste 90 de agenţii de turism prezente la târg, aproape de 40% în unele dintre ofertele pentru România, discounturi la care se adaugă încă 5% sau 10% reducere, bonus pentru turiştii care cumpără în timpul târgului. Deci de joi până duminică vacanţe aici la Târgului de Turism al României.
Promovăm şi foarte multe evenimente. Noi cel puţin, Asociaţia “Litoral Delta Dunării” îi invităm pe toţi expozanţii şi vizitatorii la standul nostru, unde oferim un show care se cheamă “Legendele Olimpului”. Promovăm de fapt evenimentele pe care le vom derula în timpul sezonului de vară 2013.
A crescut interesul românilor mai degrabă pentru destinaţiile turistice din România decât cele din străinătate? Cum vedeţi acest lucru comparativ cu anii trecuţi?
În continuare rămâne acelaşi raport de trei la unu. În timp ce un turist român pleacă în destinaţii externe, trei aleg destinaţii din România. Este mai accesibil în unele perioade şi în unele destinaţii, este mai aproape de casă, bineînţeles, iar noi, ANAT şi patronatele noastre partenere, am reuşit să promovăm mult mai bine în ultimii ani prin programele din seria “Vacanţă în ţara mea” toate destinaţiile româneşti.
De aceea credem foarte mult în asociaţiile de promovare a turismului, iar ele sunt un parteneriat public-privat între operatorii din turism, operatorii private din fiecare regiune turistică din România şi autorităţile locale. Aici este şansa turismului românesc. Motorul dezvoltării fiecărei regiuni turistice este în această echipă, operator privat şi autorităţi locale. Această echipă trebuie să-şi definească brandul local, ce înseamnă regiunea respectivă, ce anume vrea să promoveze regiunea, desigur să lucreze la servicii, la infrastructură, la atracţii,la oferta pe care o lansează pe piaţă, iar noi agenţiile de turism să reuşim să vindem aceste vacanţe în România.
Pentru perioada de Paşte şi de 1 Mai ce oferte pot găsi turiştii români?
Începând de la 50 de lei de persoană pe noapte, pe litoralul românesc, dacă vom cumpăra o vacanţă prelungită, pentru că după cum ştiţi la cererea ANAT şi a Federaţiei Asociaţiilor de Promovare, premierului a acceptat să unească practic minivacanţa de 1 Mai cu sărbătoarea pascală, asta ne dă nouă posibilitatea să oferim tarife atractive pentru că dacă vom cumpăra mai multe nopţi de cazare tariful pe noapte scade. De aceea la trei stele un tarif de 50 sau 60 de lei pe noapte de persoană este foarte atractiv, 90 sau 100 de lei de persoană în hoteluri de patru stele, vorbesc aici despre litoral, acolo unde va fi probabil cea mai mare desfăşurare de forţe nu doar ca evenimente ci şi ca flux de circulaţie turistică.
De asemenea, există programe speciale, vorbim de 10 euro pe noapte la hoteluri de cinci stele pe litoral în programul “Litoralul pentru toţi”, şi cel all inclusive, unde tariful este puţin mai mare. La fel în zonele montane, o săptămână la munte prin programul “Vacanţă la ţară”, programele de refacere balneară. Toate au tarife extrem de reduse exact pentru turiştii care nu-şi permit poate întotdeauna să aibă un buget mai mare pentru vacanţa lor.
Şi pentru partea sudică a litoralului ce oferte veţi avea?
Prioritatea Asociaţiei “Litoral Delta Dunării” în acest an este sudul litoralului, pentru că Mamaia a crescut foarte mult, are un brand binecunoscut şi merge foarte bine din acest punct de vedere, suntem mulţumiţi. Din acest moment cred că trebuie să ne concentrăm atenţia pe sudul litoralului. Evenimentele pe care noi le-am lansat în ultimii trei ani în Mamaia le vom duce şi spre sudul litoralului. Vă mai dau un exemplu, Festivalul Antic Tomis, care a avut un mare succes anul trecut în Constanţa, anul acesta va avea o replică în sudul litoralului, Festivalul Antic Callatis. Iată cum din start încercăm ca prin evenimente şi bineînţeles printr-o mai bună organizare a staţiunilor să reuşim să atragem mai mult interes şi către zona de sud a litoralului.