Băsescu refuză să îi facă jocul lui Ponta în privatizarea CFR Marfă

Transporturi feroviare, tren de transport călători (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.07.2013

Băsescu refuză să îi facă jocul lui Ponta, care, după ce a ratat mişcarea cu pasarea fotoliului ministerial de la Transporturi lui Silaghi înainte de expirarea mandatului său de ministru interimar, pasează încă o data responsabilitatea pentru privatizarea CFR Marfă, la CSAT. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Contractul de privatizare a companiei CFR Marfă iar premierul Victor Ponta a declarat că documentul va fi transmis însă şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a fi avizat.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, face miercuri publică poziţia lui Traian Băsescu pe acest subiect: "Domnul prim-ministru Victor Ponta, aşa cum ne-a obişnuit, încearcă să fugă, din nou, de responsabilitate. Ar fi o ilegalitate ca CSAT să se pronunţe pe acest contract de privatizare. Aşa că îl rugăm respectuos pe domnul prim-ministru Victor Ponta să nu aştepte avizul CSAT după derularea procesului de privatizare pentru că domnul preşedinte Traian Băsescu nu va accepta să încalce legea. Singurii care poate decide asupra acestui contract sunt ministrul interimar al Transporturilor, domnul Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor Ponta, şi Guvernul Victor Ponta. Altfel, recomandabil [este], în numele consecvenţei, ca domnul prim-ministru Victor Ponta să-şi asume răspunderea privatizării pentru care, în data de 20 iunie, îl felicita atât de călduros pe domnul ministru Relu Fenechiu. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, speră că domnul prim-ministru Victor Ponta să nu genereze un nou episod tip «Oltchim» cu ocazia privatizării CFR Marfă".

Bogdan Oprea a mai declarat că CSAT nu poate aviza contracte de privatizare, iar premierul Victor Ponta "nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului". "Domnul prim-ministru Victor Ponta, deşi ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, nu cunoaşte obiectul de activitate al Consiliului. De aceea, îi recomandăm să citească Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, disponibilă şi pe website-ul Administraţiei Prezidenţiale, www.precidency.ro, din care va afla că CSAT are atribuţii strict privind securitatea naţională, şi nu are nicio atribuţie financiar-economică în baza căreia să poată aviza contracte comerciale sau contracte de privatizare", afirmă Oprea.

Preşedintele afirma că obligaţia legală privind contractul de privatizare CFR Marfă SA revine exclusiv Guvernului României şi Comitetului de Privatizare a CFR Marfă din cadrul Ministerului Transporturilor.

Răspunsul executivului a venit prompt. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu confirmă că Guvernul va transmite CSAT rezultatul finalizării negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfă

Redăm textul comunicatului de presă al executivului român:

"Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Andrei Zaharescu, confirmă public faptul că Guvernul va transmite Consiliului Suprem de Apărare a Ţării rezultatul finalizării negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfă, după ce acesta a fost aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi.

Decizia Guvernului este consecventă cu procedura pe care a aprobat-o CSAT în ceea ce priveşte strategia de privatizare a CFR Marfă. Considerăm că, dacă CSAT s-a pronunţat în legătură cu această privatizare înainte de derularea sa, trebuie să se pronunţe şi cu privire la rezultatele negocierii.

Guvernul aşteaptă o decizie în prima şedinţă a CSAT, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale neavând dreptul legal să exprime poziţii în numele CSAT (din a cărui componenţa nu face parte).

Din punctul de vedere al mai multor ministere, precum Ministerul Apărării Naţionale sau Ministerul Justiţiei, în baza legii, această companie este una strategică si face obiectul atribuţiilor CSAT. Guvernul va transmite toate documentele necesare, în acest sens.

Din partea CSAT, Guvernul aşteaptă discuţii şi decizii responsabile referitoare la privatizarea unei companii strategice; polemicile şi declaraţiile politicianiste ale reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale sunt contrare interesului public şi bunei funcţionari a instituţiilor statului, precum şi îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat de-a lungul timpului în faţa partenerilor noştri internaţionali - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Solicitam din partea Administraţiei Prezidenţiale tratarea cu responsabilitate a acestor subiecte, populismul şi demagogia prezenţe în ultimele zile fiind contraproductive" se afirmă în comunicatul guvernului român.

Aşadar, "jocul politic a la Traian Băsescu, dar extrem de neserios", cum cataloga Ponta încercarea şefului statului - care are şi calitatea de preşedinte al CSAT - de a îl obliga să îşi asume răspunderea pentru extrem de contestată privatizare a CFR Marfă, devine din ce mai îndârjit.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor