Rusia va spori numărul submarinelor cu rachete de croazieră din Marea Neagră

Voronej, unul dintre cele mai mari submarine ruseşti, andocat pe 26 iulie 2003 lângă Vedyaevo, Tehnologia nucleară vândută Chinei era aplicabilă submarinelor
Voronej, unul dintre cele mai mari submarine ruseşti, andocat pe 26 iulie 2003 lângă Vedyaevo, Tehnologia nucleară vândută Chinei era aplicabilă submarinelor (Getty Images)

Rusia plănuieşte să desfăşoare submarine cu rachete de croazieră, care au o rază de peste 1.500 de kilometri, în portul Novorossisk, a anunţat marţi comandantul Flotei din Marea Neagră, Alexander Vitko citat de Novinite.

Deşi navele NATO sunt rezente permanent în Marea Neagră încă de la începutul invaziei ruse din Ucraina, Moscova plănuieşte să creeze o bază cu submarine în Novorossisk pentru a evita concentrarea tuturor navelor într-o singură bază – o situaţie observată în februarie şi martie în Sevastopol, Crimeea.

Putin, comandantul şef al forţelor armate ale Rusiei, a ajuns în Novorossisk la începutul zilei de marţi pentru a participa la conferinţa despre modernizarea portului.

Vitko l-a informat că staţionarea submarinelor cu rachete de croazieră în Novorossisk va fi avantajoasă deoarece permite trimiterea submarinelor în misiuni cu o mai bună acoperire, în comparaţie cu oraşul-port Sevastopol.

Moscova plănuieşte să folosească Novorossisk ca pe o bază de rezervă pentru flota sa din Marea Neagră, care are baza principală în Sevastopol.

Potrivit lui Vitko, există planuri pentru staţionarea a şapte submarine în Novorossisk, în timp ce docurile pot acomoda până la 8 submarine. În prezent, baza este portul gazdă a 51 de nave, iar până în 2020 vor putea fi adăugate încă 10.

Vitko a adăugat că plănuieşte creşterea Flotei de la Marea Neagră la 206 nave de luptă şi de sprijin, până în anul 2020. Flota are 173 de nave în prezent, iar construcţia bazei ar trebui să fie terminată până în 2016.

Rusia a declarat la începutul acestui an că plănuieşte să investească peste 2,5 miliarde de dolari în Flota de la Marea Neagră până în 2020.