Irakul cere Germaniei ajutor în lupta împotriva Statului Islamic

Premierul irakian Haider al-Abadi i-a cerut ministrului german de Externe să ofere ajutor suplimentar în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, adăugând că terorismul nu este o ameninţare doar pentru Irak, ci şi pentru Europa.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier participă la o conferinţă de presă în Bagdad, 7 decembrie 2015.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier participă la o conferinţă de presă în Bagdad, 7 decembrie 2015. (Getty Images)
Andrei Popescu
08.12.2015

În cadrul unei întâlniri cu ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, desfăşurate luni în Bagdad, premierul irakian Haider al-Abadi a cerut Germaniei să joace un rol mai activ în lupta împotriva Statului Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.

Agenţia de ştiri DPA a raportat că premierul irakian a cerut în mod special guvernului german să furnizeze asistenţă la pregătirea trupelor. Forţele germane din Irak ajută în prezent la pregătirea soldaţilor kurzi în nordul autonom al ţării.

“Terorismul nu este o ameninţare doar pentru Irak, ci şi pentru Europa”, a declarat al-Abadi pentru DPA.

Vizita lui Steinmeier în Irak nu a fost anunţată public înainte de sosirea sa [în Bagdad] datorită unor temeri legate de securitate, conform Deutsche Welle.

Violenţele continuă în Siria

Întâlnirea celor doi oficiali a servit ca un mijloc de evidenţiere a câştigurilor recente obţinute în lupta continuă dintre guvernul irakian şi rebelii Daesh. Câteva oraşe controlate anterior de Statul Islamic au fost eliberate, deşi militanţii au ocupat teritorii noi în alte zone ale ţării în lunile recente.

Statul Islamic, care la un moment dat a susţinut că a preluat controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul Siriei, a reuşit, de asemenea, să îşi consolideze controlul asupra celui de-al doilea oraş irakian, Mosul, după ce l-a ocupat în 2014.

Aproximativ 250.000 de refugiaţi sirieni au fugit din cauza conflictelor violente din ţara lor în Irak.

Steinmeier l-a asigurat pe al-Abadi că va analiza cu atenţie cererea făcută de acesta, fără a face însă promisiuni specifice legate de lupta împotriva teroriştilor. Totuşi, oficialul german a anunţat că Germania plănuieşte să ajute la construirea a cinci spitale de campanie în teritoriile recent eliberate.

Cererea făcută de al-Abadi are loc într-un moment în care Parlamentul german a aprobat un suport militar major în lupta împotriva Daesh în Siria, care prevede asistarea coaliţiei internaţionale ce luptă împotriva teroriştilor cu logistică şi misiuni de recunoaştere. Campania militară va implica de asemenea staţionarea a 1.200 de soldaţi germani în regiune.

“Stabilizarea Irakului este la fel de importantă precum găsirea unei soluţii politice în Siria”, a declarat Steinmeier la sosirea sa în Bagdad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor