Pentagon: Avioanele de luptă ruseşti, şi nu americane, au lovit o bază militară siriană

Armata americană a declarat luni că avioanele de luptă ruseşti sunt responsabile pentru un atac asupra unei poziţii militare siriene din estul ţării. Damascul susţine că lovitura aeriană a fost desfăşurată de coaliţia condusă de SUA, care luptă împotriva grupului Statul Islamic în ţara arabă.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Un avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Guvernul sirian a publicat luni o declaraţie în care a acuzat avioanele de luptă ale coaliţiei de desfăşurarea unui atac în noaptea de 6 spre 7 decembrie în provincia estică Deir al-Zour. Guvernul a declarat că trei soldaţi sirieni au fost ucişi şi alţii 13 au fost răniţi în atac.

Este prima acuzaţie de acest gen făcută de guvernul sirian de la începerea, în urmă cu 14 luni, a campaniei aeriene conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Siria.

Un oficial militar american, care a discutat cu condiţia anonimatului, a declarat luni că Pentagonul este “sigur” că un avion de luptă rusesc a desfăşurat atacul, conform Washington Post.

Acest incident evidenţiază faptul că o înţelegere greşită, o eroare sau o informaţie eronată ar putea declanşa un conflict mai amplu, în condiţiile în care Rusia şi SUA conduc campanii aeriene rivale în Siria, aparent împotriva unui inamic comun: Statul Islamic.

Avioanele de luptă [ale coaliţiei] au desfăşurat duminică lovituri aeriene pe timp de noapte în Deir al-Zour, dar ţintele lor au fost puţurile petroliere aflate la cel puţin 54 km distanţă de Ayyash, locaţia despre care a declarat guvernul sirian că a fost lovită, conform colonelului Steve Warren, purtător de cuvânt pentru coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

Ministerul sirian de Externe a declarat că atacul asupra unui post militar este un act de “agresiune”, adăugând că a trimis scrisori secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate al ONU, cerând Naţiunilor Unite să ia “măsuri urgente” pentru a preveni repetarea unui astfel de incident.

Conform declaraţiei Ministerului sirian de Externe, 4 avioane de luptă ale coaliţiei au lovit duminică noaptea un post militar sirian cu 9 rachete, ucigând 3 soldaţi şi rănind alţi 13. În plus, în declaraţie se mai arată că atacul a distrus 3 blindate, 4 vehicule militare, 2 mitraliere de calibru mare şi un depozit de arme şi muniţii.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate confirma pe moment informaţiile furnizate de guvernul sirian.

Majoritatea teritoriului provinciei Deir al-Zour este controlată de Statul Islamic, dar guvernul sirian a reuşit să menţină controlul asupra unei părţi din oraşul Deir al-Zour de la începerea războiului civil sirian în martie 2011.

Avioanele de luptă britanice s-au alăturat săptămâna trecută francezilor şi americanilor în desfăşurarea de lovituri împotriva Statului Islamic în estul Siriei.

La rândul lor, ruşii şi-au început campania de lovituri aeriene împotriva teroriştilor la sfârşitul lunii septembrie, alături de forţa aeriană siriană. Totuşi, armata SUA a declarat că loviturile aeriene ruseşti au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi din opoziţie şi nu poziţii ale Statului Islamic.

În plus, activiştii din opoziţie au declarat că 8 civili au fost ucişi într-o lovitură aeriană desfăşurată luni în cartierul Sukkari din oraşul nordic controlat de rebeli Alep – un atac desfăşurat fie de avioanele ruseşti fie de cele siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe