Premierul israelian renunţă la cererea de imunitate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Benjamin Netanyahu se află în prezent în Statele Unite, unde se întâlneşte cu preşedintele Trump, administraţia americană anunţând astăzi planul de pace pentru Orientul Mijlociu, trâmbiţat drept "acordul secolului", prin care preşedintele american promite să stabilească o cale pentru soluţionarea conflictului dintre israelieni şi palestinieni.

Într-o mişcare surprinzătoare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că şi-a retras cererea de imunitate înaintată după ce procurorul general israelian a început urmărirea oficialului pentru corupţie.

Pe Facebook, premierul Benjamin Netanyahu a spus că nu va lăsa rivalii săi politici să se folosească această problemă în Justiţie pentru a-i sufla „misiunea istorică” - aparent referindu-se la lansarea planului de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

Evoluţia survine pe fondul dezbaterii, în Knesset, parlamentul israelian, asupra înfiinţării unei comisii care să se ocupe de cererea de imunitate a lui Netanyahu.

Înlăturarea cererii de imunitate va însemna că avocatul general al Israelului poate depune rechizitoriul dosarului la Tribunalul din Ierusalim, fără a fi nevoie să aştepte o decizie a Knessetului.

Netanyahu este sub anchetă de aproape trei ani în trei cazuri legate de corupţie. Premierul este acuzat că a primit cadouri scumpe şi că a abuzat de autoritatea sa pentru a promova publicarea de ştiri favorabile despre activităţile sale în mass-media.

Scandalul, cunoscut sub numele de Dosarul 2000, îl învinuieşte pe Netanyahu că ar fi primit cadouri în valoare de aproximativ 270.000 USD în 2017 de la miliardarul australian James Packer şi omul de afaceri israeliano-american Arnon Milchan, un prieten vechi al premierului.

Dosarul 2000 acuză că premierul a fost în contact cu editorul de presă al publicaţiei Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, căruia i-a cerut o mediatizare în interesul premierului, contra unor favoruri.

Se presupune că Netanyahu şi soţia sa Sarah sunt implicaţi în afacerea de corupţie Bezeq-Walla, cunoscută şi sub numele de Dosarul 4000, fiind acuzaţi că au promovat interesele companiei Bezeq, cel mai mare furnizor de telecomunicaţii din ţară, în schimbul unei acoperiri favorabile a activităţilor lui Netanyahu în popularul site de ştiri Walla, care este controlat de companie.

Netanyahu s-a plâns că acuzaţiile sunt motivate politic şi au drept scop scoaterea lui din politică, acuzând, chiar, sistemul de Justiţie de lovitură de stat.

La începutul lunii ianuarie Netanyahu a solicitat imunitatea parlamentară pentru urmărirea penală în cele trei cazuri de corupţie cu care se confruntă.

Israelul se află într-un impas politic major, după două runde de alegeri, care s-au dovedit neconcludente. O a treia rundă de alegeri va fi organizată în martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe