Premieră în justiţie: DNA cere aviz pentru arestare preventivă a unui judecător CCR

Tony Greblă, numărând struţii la DNA
Tony Greblă, numărând struţii la DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA cer Senatului aviz pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a judecătorului CCR, Toni Greblă. Demersul reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când se cere avizarea arestării unui judecător al Curţii Constituţionale.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost trimisă procurorului general al României, care va sesiza Biroul Permanent al Senatului, în vederea declanşării procedurilor de arestare şi trimitere în judecată a lui Toni Greblă, relatează Mediafax.

Reamintim că Toni Greblă, judecător CCR şi fost senator PSD, a fost pus sub urmărire penală pe 22 ianuarie, fiind acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de constituirea unui grup infracţional organizat care avea scopul de a face exporturi ilegale în Rusia.

În Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, când deţinea funcţia de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013) şi ulterior pe cea de judecător la CCR, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite: folosirea gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW, în echivalent de 56.070 euro; folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri Ion Bîrcină, precum şi suma de 1.200 lei, echivalentul unor obiecte vestimentare. Totodată, fostul senator a primit materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

Din documentul citat reiese că foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni la diferiţi funcţionari publici să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri Ion Bîrcină, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate ale judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului.

Conform procurorilor DNA, Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator (director general) în legătură cu o fermă agricolă situată în judeţul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

Actualul judecător la CCR ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei. Membrii grupului au efectuat, în perioada 2014 – 2015, acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport său comerciale falsificate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.