Premieră în familia regală spaniolă: Infanta Cristina pe banca acuzaţilor

Infanta Cristina de Borbón, sora regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, a primit ordinul de a se prezenta în faţa justiţiei pentru acuzaţii privind fraudă fiscală, a declarat luni Înalta Curte din Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.
Cristina de Borbón, sora regelui Felipe al VI-lea al Spaniei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.12.2014

Infanta Cristina de Borbón, sora regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, a primit ordinul de a se prezenta în faţa justiţiei pentru acuzaţii legate de fraudă fiscală, a declarat luni Înalta Curte din Palma de Mallorca, din Insulele Baleare.

Acuzaţiile au fost formulate ca parte a unei investigaţii asupra afacerilor soţului Cristinei, fostul jucător olimpic de handbal Ińaki Urdangarin, acuzat de delapidarea a milioane de euro din fondurile publice, prin Fundaţia sa nonprofit Nóos.

Este pentru prima dată când un membru al familiei Curţii regale spaniole va sta pe banca acuzaţilor. Prinţesa Cristina şi soţul ei au negat comiterea oricărei fraude sau ilegalităţi.

Judecătorul José Castro a decis să o trimită în faţa justiţiei pe Infantă, aşa cum mai este cunoscută prinţesa Cristina, pe baza unor dovezi că ea ar fi participat la comiterea acelor fraude în 2007 şi 2008. Judecătorul Castro cere de asemenea plătirea unei datorii de 2,6 milioane de euro de către prinţesă.

Audierile ar putea începe cel mai devreme în cea de-a doua jumătate a anului 2015, într-un tribunal din Palma. Pe lângă prinţesa Cristina, alţi 16 oameni vor fi judecaţi în legătură cu cazul Nóos.

Unul dintre cei 16 este Jaume Matas, care era premier regional al Insulelor Baleare la vremea comiterii acelor fraude. Întregul caz Nóos este o ramificaţie a unei investigaţii mai ample asupra administraţiei lui Matas în legătură cu construcţia unei arene sportive în Palma de Mallorca.

Se crede că Urdangarin s-a folosit de influenţă sa ca membru al Casei Regale pentru a obţine contracte avantajoase pentru organizarea de evenimente sportive fără vreo licitaţie publică.

De asemenea, Urdangarin şi partenerul său de afaceri Diego Torres ar putea fi responsabili de deturnarea a aproape 6 milioane de euro pentru utilizarea lor în afaceri private, folosind în acest scop Fundaţia Nóos.

După o primă încercare de a o forţa pe prinţesa Cristina să depună mărturie în legătură cu acest caz, judecătorul Castro a reuşit să o interogheze în luna februarie a acestui an.

Anunţul procesului pune capăt unei investigaţii de patru ani şi menţine acuzaţiile formulate iniţial împotriva Cristinei de Borbón în 2013. Atunci, judecătorul Castro a declarat că, prin faptul că Infanta deţine 50% din compania Aizoon, ea este o participantă la aceste fraude.

Aizoon a fost compania paravan deţinută de cei doi soţi, aparent creată pentru a primi o parte din fondurile deturnate de Fundaţia Nóos. Cristina de Borbón a folosit cardurile de credit ale companiei pentru a-şi plăti mai multe cheltuieli personale, precum lecţii de dans şi îmbrăcăminte pentru copii, ca apoi să susţină în declaraţia pentru taxe că acestea erau de fapt cheltuieli de afaceri, se arată într-unul dintre rapoartele investigaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor