Premieră: Bombardierele ruseşti atacă ţinte ISIS de la o bază aeriană din Iran
alte articole
Bombardierele strategice ruseşti şi-au desfăşurat primele atacuri aeriene asupra ţintelor teroriste în Siria operând de la o bază aeriană iraniană, a declarat Ministerul rus al Apărării, după ce Moscova a trimis avioane de luptă la o bază aeriană iraniană pentru a-şi extinde campania din Siria. Ministerul a declarat că loviturile, desfăşurate de bombardiere de rază lungă Tupolev-22 M3 şi bombardiere Suhoi-34, au fost lansate de la baza aeriană iraniană Hamadan.
Conform Zerohedge, postul de televiziune de stat rusesc Rossiya 24 a transmis marţi imagini cu cel puţin trei bombardiere şi un avion de transport militar rusesc aparent în interiorul Iranului, dar a declarat că nu este clar cât de multe bombardiere ruseşti au ajuns acolo.
Este pentru prima dată, de la lansarea în noiembrie 2015 a campaniei sale de bombardamente în Siria pentru susţinerea preşedintelui Bashar al-Assad, când Rusia a atacat din Iran ţinte situate în interiorul Siriei.
Moscova şi Teheranul au semnat un acord militar care permite avioanelor de luptă ruseşti să staţioneze la baza aeriană Hamadan, în vestul Iranului. În plus, conform Consiliului iranian pentru Securitate Naţională, cooperarea dintre cele două ţări în Siria este “strategică”.
Teheranul a fost de acord să împartă cu Moscova facilităţile şi capabilităţile sale militare, confirmând astfel angajamentul său pentru o cooperare strategică în lupta împotriva terorismului din Siria, a declarat marţi secretarul Consiliului Suprem iranian pentru Securitate Naţională, Ali Shamkhani, într-un interviu cu agenţia naţională de ştiri a Iranului, IRNA.
Conform mass media rusă, bombardierele Tupolev-23M3, care au desfăşurat deja numeroase lovituri aeriene asupra militanţilor din Siria decolând de la bazele lor natale din sudul Rusiei, au devenit prea mari pentru a putea fi staţionate la baza aeriană rusească ridicată în interiorul Siriei.
Conform RT, principalul beneficiu pentru forţa aeriană rusă este reducerea drastică a duratei de zbor către ţintele "teroriste" din Siria. Bombardierele ruseşti de rază lungă au desfăşurat lovituri aeriene în Siria decolând de la o bază din Mozdok, Rusia, şi au trebuit să acopere o distanţă de aproximativ 2.000 de km pentru a ajunge în spaţiul aerian sirian. Acum, acea distanţă este redusă la aproximativ 700 km, aşadar loviturile aeriene vor putea fi desfăşurate mai rapid şi mai ieftin.
Website-ul Al-Masdar a fost primul care a publicat fotografii cu cel puţin trei bombardiere Tu-22M3 şi cu avioane de transport militar Il-76 prezente în Iran.
După cum a notat Reuters, mişcarea arată că Rusia îşi extinde rolul şi prezenţa în Orientul Mijlociu şi are loc în contextul în care rapoartele media ruseşti au susţinut că Moscova a cerut Iranului şi Irakului permisiunea de a lansa din Marea Caspică şi peste teritoriile celor două state rachete de croazieră împotriva ţintelor "teroriste" din Siria. Ministerul rus a declarat că loviturile de marţi au vizat grupurile jihadiste Statul Islamic (sau ISIS) şi Frontul al-Nusra în provinciile Alep, Idlib şi Deir al Zour.
Pe de altă parte numeroşi observatori din teren subliniază că, ce puţin în Alep, forţele Rusiei bombardează în principal civili, în condiţiile în care Daesh nu este prezent în zonă.
Bombardierele au fost protejate de avioane de luptă staţionate la baza aeriană rusească Hmeymim, provincia siriană Latakia.
Între timp, cooperarea militară dintre Iran şi Rusia se dezvoltă rapid. În luna ianuarie a acestui an, Moscova şi Teheranul au semnat un acord de cooperare militară ce implică o colaborare mai amplă în privinţa pregătirii personalului militar şi în privinţa activităţilor antitero. Ministrul rus al apărării serghei Şoigu şi omologul său iranian, generalul de brigadă Hossein Dehghan, au semnat documentul în timpul unei vizite efectuate de oficialul rus în capitala iraniană.
Dar Kremlinul nu se va opri aici. Luni, Rusia a lansat un exerciţiu maritim tactic în Mările Mediterană şi Caspică. Navele de luptă ce participă la exerciţiu vor folosi şi muniţii şi rachete reale în condiţiile de luptă simulate. Forţele din Mediterană includ şi două nave de viteză, ambele fiind echipate cu sisteme Kalibr-NK, fiecare fiind dotat cu 8 rachete de croazieră.
Simultan, un grup de patru astfel de nave (fiecare echipate cu 8 rachete de croazieră Kalibr-NK) a fost desfăşurat în sud-vestul Mării Caspice, de asemenea pentru a desfăşura lovituri cu muniţie şi rachete reale. În 7 octombrie 2015, patru nave de luptă ruseşti au tras în Marea Caspică un total de 26 de rachete înspre poziţii ale rebelilor sirieni.
Aşadar, în timp ce SUA îşi amplifică operaţiunile şi campania din Libia “pentru a lupta împotriva Statului Islamic”, Rusia urmăreşte să îşi extindă prezenţa geopolitică şi, în acest proces, îşi va crea o relaţie strategică mai profundă cu Iranul care, contrar afirmaţiilor administraţiei Obama, pare să graviteze progresiv tot mai aproape de vechiul inamic al SUA din timpul Războiului Rece.
După o întâlnire dintre preşedintele turc Recep Erdogan şi omologul său rus, Vladimir Putin, liderul turc a anunţat o vizită la Teheran, subliniind înscrierea tot mai vizibilă a Turciei pe axele anti-NATO ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.