Atac cu arme chimice ucide 5 sirieni în Alep
alte articole
Directorul serviciilor de sănătate din oraşul sirian Alep, Mohammad Hazouri, a declarat că cinci oameni au murit şi alţi opt au avut dificultăţi ale aparatului respirator după ce proiectile încărcate cu gaze toxice au fost lansate marţi asupra Oraşului Vechi din Alep, a raportat agenţia oficială siriană de ştiri SANA.
Surse guvernamentale au declarat că teroriştii jihadişti au folosit muniţii chimice împotriva civililor din oraşul Saraqib din provincia siriană Idlib, dar militanţii au acuzat forţele guvernamentale de desfăşurarea acelui atac.
Doctorul Ibrahim al-Assad, un neurolog din Saraqib, a declarat că a tratat 16 din cele 29 de cazuri aduse în spitalul său luni noaptea. El a adăugat că majoritatea victimelor erau femei şi copii şi sufereau de dificultăţi de respiraţie, aveau ochii roşii şi respiraţie suflantă.
Echipele de salvare şi doctorii din oraş au declarat că simptomele au fost similare cu cele în cazul atacurilor cu gaz toxic.
Raidurile chimice au avut loc după ce armata siriană a înregistrat progrese în operaţiunile sale pentru recapturarea oraşului Alep din mâinile militanţilor, care se simt tot mai puşi la zid în zonele pe care le controlează.
SUA a făcut presiuni asupra Siriei să slăbească asediul asupra oraşului. Rusia, care desfăşoară atacuri aeriene împotriva militanţilor din Siria, a format coridoare pentru ieşirea în siguranţă a civililor din Alep, în mijlocul operaţiunilor militare siriene.
Guvernul sirian şi-a predat întregul său depozit de arme chimice pe baza unui acord negociat de Rusia şi SUA în 2013.
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a monitorizat operaţiunile de înlăturare a stocurilor de arme chimice din Siria.
Acordul a fost încheiat după un atac cu gaz în august 2013 în care au murit sute de oameni în suburbia Ghouta a capitalei siriene Damasc. Conform rapoartelor, rachetele folosite în acel atac au fost artizanale şi conţineau gaz sarin.
În timp ce guvernul sirian a negat că ar fi fost responsabil pentru atacul din Ghouta, a căzut de acord ca stocurile sale de arme chimice să fie înlăturate pentru a elimina orice pretext al unei posibile invazii americane.
În 7 aprilie, 23 de persoane şi-au pierdut vieţile şi peste 100 au suferit dificultăţi de respiraţie când teroriştii din grupul jihadist Statul Islamic au desfăşurat un atac chimic împotriva membrilor Unităţilor de Protejare a Poporului Kurd (YPG) în cartierul Sheikh Maqsood din Alep.
Războiul care are loc în Siria de peste 5 ani s-a soldat până în prezent cu peste 400.000 de morţi, conform delegatului special al ONU în ţara arabă, Staffan de Mistura.