Prejudecăţile anti-romi şi temerile privind locurile de muncă au alimentat sprijinul pentru extrema dreaptă în Europa Centrală
alte articole
Alegerea lui Marian Kotleba, un fost profesor de liceu care îşi cataloghează compatrioţii romi drept 'paraziţi', în funcţia de guvernator al regiunii slovace Banska Bystrica a expus frustarea locuitorilor cu privire la şomajul în creştere şi la neglijarea lor de către principalele partide, alături de animozitatea profundă în privinţa romilor - factori care au contribuit la ascensiunea unor politicieni extremişti în Slovacia şi în alte ţări din Europa Centrală, relatează Reuters.
Cu toate acestea, mulţi şi-au exprimat mirarea atunci când acest politician, cunoscut pentru admiraţia sa faţă de perioada în care statul slovac s-a aliat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a câştigat în mod surprinzător 77% din voturi, în Cierny Balog, o localitate situată la 260 kilometri nord-est de capitala Bratislava.
Per ansamblu, în regiunea Banska Bystrica, Kotleba (36 de ani) a câştigat 55% din voturi, suficient pentru a deveni guvernator regional, ceea ce ar putea sugera că unii alegători europeni frustraţi de criza economică sunt dispuşi să rişte cu extremiştii.
Sentimentele naţionaliste din Slovacia sunt din ce în ce mai puternic îndreptate împotriva romilor din această ţară, în număr de 400.000 (dintr-o populaţie de 5,4 milioane), care trăiesc la marginea societăţii, se confruntă cu sărăcia, cu un nivel scăzut de educaţie şi cu perspective limitate de a obţine locuri de muncă. În unele localităţi, romii nu au acces nici măcar la apă curentă.
Kotleba, care a refuzat să fie intervievat de Reuters, a candidat pe o platformă care îşi bătea joc de 'paraziţii ţigani'. În trecut, politicianul a condus un partid desfiinţat pentru că a incitat la ură rasială, a organizat marşuri în uniforme militare şi i-a adus laude lui Josef Tito, liderul din perioada alianţei cu naziştii.
'Am votat cu el din disperare', mărturiseşte Martina Strorcova, o proprietară de bar din satul Cierny Balo, explicând că localnicii cu venituri mici îi acuză adesea pe romi că primesc ajutoare sociale fără a fi dispuşi să lucreze.
'Problema este şomajul, nu doar în rândul romilor, ci în general', susţine însă asistenta socială Lubomira Pancikova.
Cu o rată a şomajului oficial de 18,1%, regiunea se află pe locul al doilea în topul zonelor cel mai afectate de şomaj, cu mult peste media naţională de 13,7%.
Pe de altă parte, deşi Kotleba a promis că va crea locuri de muncă, în fapt, acesta se va găsi izolat într-o adunare regională dominată de Smer, partidul de stânga al premierului Robert Fico.
În alte ţări din regiune, sentimentele anti-romi au ajutat extrema-dreaptă să câştige voturi. În Ungaria, partidul Jobbik a demonizat populaţia romă şi a folosit un limbaj anti-semit.
În România, primarul Cătălin Cherecheş din Baia Mare a câştigat 86% din voturi la alegerile locale din 2012, după ce a mutat familiile de romi şi a construit un zid de beton în jurul cartierului acestora, comentează Reuters.
De asemenea, în Bulgaria, unii membri ai partidului naţionalist Ataka, prezent în parlamentul de la Sofia, poartă tricouri cu svastica şi execută salutul nazist la mitinguri.
În Cehia, poliţia a trebuit să intervină în mod repetat anul trecut pentru a opri marşuri la care au participat sute de persoane spre cartierele de romi, unde numărul de locuitori a crescut în urma unui program guvernamental care acorda locuinţe subvenţionate.
În Slovacia, guvernele succesive de pe dreapta şi stânga au făcut prea puţin pentru a rezolva problemele sociale şi etnice, iar criza economică a înrăutăţit lucrurile, explică sociologul Lubomir Faltan de la Academia Slovacă de Ştiinţe.
'Comunitatea romă are un dublu dezavantaj. În condiţiile în care membrii ei nu au nicio calificare, ei pot fi folosiţi doar pentru munca manuală, dacă sunt dispuşi să lucreze', explică el. 'Sunt sate în care şomajul este de 80%, iar în rândul populaţiei rome de aproape 100%', adaugă Faltan.
Or, comunităţile cu şomaj ridicat - de romi sau majoritar slovace - sunt predispuse la infracţiuni, în cea mai mare parte furturi mărunte, adaugă Faltan.
Pe de altă parte, deşi guvernul a desfăşurat diferite programe de incluziune, unele cu ajutorul fondurilor UE, în opinia Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC, un grup de lobby pentru drepturile romilor, cu sediul la Budapesta), romii din Slovacia sunt discriminaţi în toate aspectele vieţii acestora.
' Ei pot fi evacuaţi din casele lor, se confruntă cu segregarea sau au parte de o educaţie de slabă calitate şi le este cu mult mai greu să îşi găsească un loc de muncă', explică Marek Szilvasi de la ERRC.