Mihail Hodorkovski a ajuns în Elveţia

Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit.
Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Mihail Hodorkovski, fostul inamic numărul 1 al preşedintelui rus Putin, eliberat după 10 ani de închisoare în urma unui proces despre care se crede că a fost comandat politic, a ajuns în cursul zilei de duminică în Elveţia, după ce a părăsit Berlinul, a anunţat duminică unul dintre purtătorii săi de cuvânt, conform AFP.

Hodorkovski a părăsit Germania, ţara căreia îi datorează eliberarea sa, însoţit de soţia sa, Inna, şi de cei trei copii Nastia, Gleb şi Ilia şi a ajuns la Basel ieri în jurul orei 19, însă locul unde intenţionează să se stabilească, împreună cu familia sa rămâne deocamdată secret.

Presa elveţiană crede că afaceristul se va stabili la Montreux, localitate în apropierea căreia sunt stabiliţi soţia şi copiii săi. De altfel, şi purtătoarea de cuvânt a lui Hodorkovski, care nu a vrut să dezvăluie locul unde se va stabili fostul magnat a precizat că acesta "este în Elveţia, unde merg la şcoală copiii săi", a declarat ea telefonic pentru AFP

O altă posibilă destinaţie pe termen lung a rusului ar putea fi Geneva. Conform presei elveţiene, soţia lui Hodorkovski, Inna, are o casă la Geneva, unde îşi desfăşoară activitatea comercială atât compania Yukos, cât şi alte companii ale fostului oligarh. În perioada în care Hodorkovski a fost judecat în Rusia pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, autorităţile ruseşti au încercat să confişte suma de cca.5 miliarde de dolari aparţinând companiei Yukos, care erau depozitaţi în Elveţia, dar această ţară nu a dat curs solicitării considerând că procesul lui Hodorkovski este motivat politic. Nu s-a specificat dacă această sumă îi aparţine direct fostului magnat rus şi nici în ce măsură ar putea el să dispună de ea.

Plecarea fostului oligarh din Germania nu este o surpriză. El declarase luni că a primit o viză Schengen pentru trei luni.

Potrivit televiziunii elveţiene, Hodorkovski şi-a propus să lupte, din Elveţia, pentru eliberarea altor deţinuţi politici aflaţi în închisorile ruseşti:

"Nu pot să trăiesc liniştit când ştiu că există deţinuţi politici care zac în închisori", a declarat el.