PSD cere reexaminarea numirii unui judecător CCR. Augustin Zegrean acuză un atac la adresa Curţii

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis miercuri, la propunerea deputatului PSD Marian Neacşu sesizarea Comisiei juridice în legătură cu hotărârea prin care Ştefan Minea a fost numit în 2010, la propunere PDL, judecător la Curtea Constituţională.

”E vorba că prin decizia CCR din 2008 s-a statuat că numărul membrilor prezenţi în fiecare cameră are rolul determinat pentru adoptarea unei hotărâri. În 2014 a fost supus votului, a îndeplinit numărul voturilor, dar Valeriu Dorneanu (propus de PSD n.r.) nu a fost ales. A venit şi domnul jurist Mircea Minea Ştefan care, după repetarea votului a obţinut majoritatea simplă şi a fost declarat judecător. În cazul domnului Şova a avut majoritatea, nu s-a admis că s-a considerat că este nevoie de majoritatea Senatului. Asta conduce la o idee care este cuprinsă în această sesizare, înseamnă că şi alegerea domnului Valeriu Dorneanu era legală şi nu mai trebuia vot şi în cazul domnului Minea. La data de 14 iunie 2010 a existat pe zi numirea unui judecător la CCR. Propunerea PDL a fost Valeriu Dorneanu. Practic s-a invalidat numirea domnului Dorneanu. A fost numit judecător domnul Mircea Minea Ştefan. Este prima sesizare prin care cineva a sesizat o încălcare a Constituţiei şi a regulamentului celor două camere. Nu există niciun termen. E clar că se doreşte o explicaţie în legătură cu legea să fie egală pentru toţi. Săptămâna viitoare se va lua o decizie în legătură cu sesizarea CCR”, a declarat miercuri, deputatul Mircovici Niculae, citat de B1 TV.

La rândul său, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, s-a arătat surprins de faptul că PSD contestă, după cinci ani de la votul dat în Camera Deputaţilor, numirea lui Ştefan Minea, exprimându-şi opinia că asistăm la un atac la adresa întregii Curţi, arată ziare.com

"Mă surprindeţi. Aşa ceva... Nu mă aşteptăm. Sunt 5 ani de atunci. Nu mai ţin minte cum a fost. Ei au făcut-o, ei s-o desfacă", a declarat Augustin Zegrean, întrebat de reporterii B1 TV ce crede despre această cerere a PSD.

Zegrean s-a arătat mirat şi de faptul că autorii sesizării au afirmat că situaţia judecătorului Minea ar fi "în oglindă" cu situaţia senatorului Dan Şova, pentru care Senatul a respins de două ori arestarea preventivă: "Cum să fie în oglindă?! (..) Nu ştiu dacă are vreo legătură, nu cred că are", a declarat Zegrean.

Întrebat dacă demersul PSD afectează Curtea în ansamblu, preşedintele CCR a răspuns: "Discuţia asta ne afectează pe toţi. Să ajungem iar ca în situaţia din 2012, când ne atacau din toate direcţiile? Politicienii nu învaţă nimic din istorie. Consideraţi că nu e un atac când se pune în discuţie numirea unui judecător după 5 ani?"

"Le noi mereu se întâmplă lucruri absolut ciudate pe care nu le înţeleg şi nu ştiu de unde au pornit", a mai declarat preşedintele Curţii Constituţionale.

Potrivit comentariilor de pe reţelele sociale şi din presă, asistăm la un nou asalt asupra Justiţiei, PSD încercând schimbarea raportului de forţe în CCR, instituţie care a pus de multe ori în încurcătura Legislativul, declarând neconstituţionale o serie de legi problematice, promovate de putere.

În prezent, CCR numără nouă judecători, dintre care trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Preşedinte Augustin Zegrean - propus de preşedintele ţării
  • Judecător Petre Lazaroiu - propus de preşedintele ţării
  • Judecător Daniel-Marius Morar -propus de preşedintele ţării
  • Judecător Valer Dorneanu - propus de PSD
  • Judecător Mona-Maria Pivniceru - propusă de PSD
  • Judecător Simona-Maya Teodoroiu - propusă de PSD
  • Judecător Puskas Valentin-Zoltan - propus de UDMR
  • Judecător Mircea Stefan Minea - propus de PDL
  • Judecător Tudorel Toader - propus de PNL

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.