Predoiu: "Nu putem abdica de la consolidarea pieţei unice, a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie"
alte articole
Ministrul Justiţiei României s-a întâlnit vineri cu Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Olandeză, prilej cu care Cătălin Predoiu a precizat că problemele de securizare a frontierelor europene se află în altă zonă geografică decât cea a României.
În cadrul întâlnirii, Peter de Ruiter, a exprimat sprijinul pe care organizaţia pe care o conduce îl acordă aderării României la Spaţiul Schengen, specificând că aşteaptă, din partea Guvernului olandez, o decizie pozitivă în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre. Peter de Ruiter a mai spus că va insista pe lângă autorităţile olandeze pentru ca România să nu primească un tratament diferit faţă de ceilalţi membri ai spaţiului de liberă circulaţie, considerând că ţara noastră şi-a îndeplinit toate obligaţiile pentru a fi membru al Spaţiului Schengen cu drepturi depline.
La rândul său, ministrul Justiţiei a apreciat pozitiv implicarea mediului de afaceri olandez în exprimarea şi sprijinirea unei soluţii juste pentru România.
Totodată, ministrul Justiţiei a menţionat importanţa ultimelor trei rapoarte consecutiv pozitive în cadrul MCV – februarie 2011, iulie 2011 şi februarie 2012, reamintind că Olanda cerea, în vederea unei soluţii favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.
Cătălin Predoiu a sugerat părţii olandeze să întreprindă mai mult pentru cunoaşterea acestor realităţi în Olanda, pentru informarea publicului, precizând că este oricând disponibil pentru a sprijini acest efort. De altfel, părţile au convenit să coopereze în derularea unui astfel de demers în perioada următoare.
”Dificultăţile economice pe care le traversează ţările europene, fie că e vorba de restructurarea datoriei externe în cazul unora, fie că este vorba de stagnare economică, de scăderea PIB-ului sau creşterea şomajului în cazul altora, nu se pot rezolva decât prin opţiunea strategică a creşterii integrării. Avem nevoie, în Europa, de o piaţă a muncii mai flexibilă, cu un rol mai pronunţat al Băncii Central - Europene în sprijinirea refinanţării datoriei externe a statelor membre prin emisiunea de eurobonduri, prin măsuri de stimulare economică bazată pe investiţii şi reluarea consumului. Aceasta presupune mai multă integrare, mai mult federalism din punct de vedere fiscal bugetar”, a declarat ministrul Justiţiei.
Cătălin Predoiu a evocat valorile europene care sunt opuse orientărilor extremist-naţionaliste.
”În plan politic, trebuie să impunem valorile integrării europene în faţa orientărilor extremist-naţionaliste, să impunem principiul solidarităţii în decizii. Nu putem abdica de la consolidarea pieţei unice, a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie invocând pretexte false care ţin de emigraţie şi securizarea frontierelor”, a punctat ministrul justiţiei.
Oficialul român a subliniat că frontierele României sunt printre cele mai sigure din lume, problemele fiind în altă parte a Europei.
”Dacă mai sunt lucruri de făcut în această zonă a securizării frontierelor, să o facem. România a sprijinit corect reforma Spaţiului Schengen prin consolidarea securităţii. Am investit în această securitate, pentru că este şi securitatea cetăţenilor noştri. Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne de la Tampere, din 2006, a apreciat că securitatea frontierelor în România este printre cele mai bune din lume. Între timp, lucrurile s-au îmbunătăţit. Problemele europene de securizare a frontierelor europene se află în altă zonă geografică decât cea a României. Frontiera noastră este sigură, iar politicile şi instituţiile interne de combatere a corupţiei sunt printre cele mai exigente şi eficiente la nivel european”, a spus Predoiu.
Ministrul Justiţiei crede că UE trebuie să depăşească ”falsele probleme” şi să se ocupe de ”marile provocări”.
”Este momentul ca la nivel european să depăşim falsele probleme, cum ar fi aşa zisa vulnerabilizare a Spaţiului Schengen prin accesul României, cu atât mai mult cu cât sunt create indirect de către o dinamică politică internă, în terţe state, de mişcări politice cu vederi extremiste, şi să ne ocupăm de marile provocări ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetară, reluarea creşterii, sporirea coeziunii, creşterea competitivităţii, menţinerea în leadership-ul globalizării. Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie favorabilă accesului României în spaţiul Schengen", a declarat Cătălin Predoiu.