Martonyi despre Schengen: Nu poţi amâna o decizie politică, după îndeplinirea condiţiilor
Ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, a declarat, marţi, la Bucureşti, că, dacă s-a considerat că România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile, "nu este cinstit să mai amâni decizia politică" pentru aderarea la Schengen.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, i-a mulţumit omologului ungur "pentru sprijinul acordat şi în timpul preşedinţiei ungare la UE, dar şi în această perioadă în ceea ce priveşte aderarea României la Acordul Schengen".
"Vreau să reamintesc pentru cei care poate au uitat faptul că evaluarea şi consemnarea în documentele Consiliului European a îndeplinirii criteriilor de către România şi Bulgaria în ceea ce priveşte Acordul Schengen s-a făcut sub preşedinţia ungară şi în acest moment avem un argument foarte serios în negocierile care au devenit mai politice din acastă perspectivă", a mai subliniat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.
Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi alte teme de interes pentru ambele ţări, în contextul aniversării, în 2012, a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul România şi Guvernul Ungariei.
Această perioadă "a fost marcată de o dezvoltare fără precedent a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de activitate", a spus ministrul de externe, care a adăugat că România şi Ungaria sunt interesate "de o cooperare economică intensificată, atât în ceea ce priveşte interconectarea sistemelor energetice, cât şi asupra proiectelor de infrastructură de importanţă regională", Nabucco şi AGRI reprezentând "obiective comune" pentru cele două ţări.
Pe lista priorităţilor se mai află cooperarea transfrontalieră şi cea la nivelul ministerelor în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, precum şi Strategia Dunării, unde "intenţia celor două ţări este de a-şi intensifica proiectele şi atitudinile de cooperare în acest sens, inclusiv prin încurajarea partenerilor noştri europeni în legătură cu finanţarea acestei strategii de o manieră corespunzătoare", a subliniat Cristian Diaconescu.
Totodată, cei doi oficiali au abordat şi chestiunea negocierilor privind viitorul cadru bugetar al UE 2014-2020.
La rândul său, ministrul Janos Martonyi a precizat că "că relaţiile româno-ungare nu au fost atât de bune de la constituirea celor două state moderne", în contextul a numeroase interese comune în regiune şi în UE, dar şi la nivel global.
Martonyi a mulţumit României pentru sprijinul acordat în cadrul reuniunii miniştrilor finanţelor.
"Considerăm că aici Guvernul României a luat o poziţie foarte raţională şi echilibrată în aceste probleme financiare. Relaţiile noastre bilaterale se dezvoltă foarte bine în domeniul economiei, comerţului. Avem o serie de proiecte şi trebuie să le accelerăm transportul de energie şi ţiţei. Acestea apropie tot mai mult cele două ţări nu numai în domeniul politic, ci şi în domeniul economic", a precizat Martonyi.
Întrebat dacă a fost abordată şi problema amplasării Tăbliţei de la statuia lui Corvin de la Cluj, şeful diplomaţiei ungare a răspuns că nu s-a discutat.