Radoslaw Sikorski: Polonia nu va admite revizuirea acordurilor Schengen
Pentru Polonia, anularea controlului la graniţa cu Germania a fost 'un eveniment extrem de important', iar Varşovia 'nu va accepta să renunţe la această reuşită', a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, într-un comentariu la declaraţiile preşedintelui francez Nicolas Sarkozy privind posibila restabilire a graniţelor interne ale Franţei.
În opinia lui Sikorski, exprimată într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, pentru a menţine libertatea de circulaţie în zona Schengen este necesară întărirea controlului la graniţele externe. 'Europenii sunt îndreptăţiţi să le ceară ţărilor frontaliere, inclusiv Poloniei, să stabilească un control mai riguros', a spus Sikorski.
În viitor, Uniunea Europeană (UE) va arăta, după părerea ministrului de externe polonez, ca o uniune politică, în care fiecare stat îşi va păstra atributele, inclusiv dreptul de a ieşi din această uniune. Polonia, însă, este un bun exemplu al faptului că 'extinderea poate duce la aprofundarea integrării', a subliniat Sikorski.
'Ameninţarea populistă este înscrisă în structura UE, care presupune forme de cooperare fără abordarea problemei fundamentale privind suveranitatea', atenţionează ministrul polonez. Potrivit lui Sikorski, 'mult timp politicienii luau decizii raţionale la Bruxelles, însă apoi, revenind în ţările lor, acuzau Bruxellesul de toate relele, pentru a-şi asigura sprijinul alegătorilor. Acest lucru a continuat atâta vreme cât mass-media (din Europa) erau segmentate. Astăzi, orice declaraţie din orice sat poate fi receptată pe întreg continentul. Trebuie să le explicăm alegătorilor care sunt problemele UE şi prin intermediul căror compromisuri acestea ar putea fi depăşite. În caz contrar, există riscul pierderii încrederii în ideea europeană ca atare', a atenţionat Sikorski.
Comentând alegerile prezidenţiale din Rusia, şeful diplomaţiei poloneze a declarat: 'Putin a demonstrat că are un sprijin foarte puternic din partea populaţiei, însă în acelaşi timp Polonia salută renaşterea societăţii civile din Rusia. Îi simpatizez pe ruşii care nu vor să plece la Londra sau Paris, ci vor ca la ei să fie la fel (ca acolo). Acest lucru îi va oferi lui Putin posibilitatea de a-şi ţine promisiunile, făcute mai ales în timpul primului său mandat prezidenţial, când vorbea despre modernizarea Rusiei, lupta anticorupţie şi dezvoltarea mediului de afaceri', a declarat ministrul polonez al afacerilor externe.
În acelaşi timp, puterea rusă nu-şi ascunde intenţia de a crea propriul centru de integrare, autonom în raport cu Europa: Uniunea Eurasiatică. 'Am prefera să vedem în Rusia o ţară europeană şi un potenţial membru al Occidentului. Dacă Rusia ar corespunde criteriilor de aderarea la organizaţiile europene, acest lucru ar fi în avantajul tuturor, începând cu Polonia', a subliniat Sikorski. În acest context, Varşovia se bucură că Rusia a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi se consideră parte a acestei lumi, nu o alternativă la ea', a adăugat oficialul polonez.
În acelaşi interviu, Sikorski a abordat problema crizei economice cu care se confruntă UE, subliniind că exemplul polonez demonstrează posibilitatea unei îmbinări reuşite dintre măsurile de economisire bugetară şi stimularea creşterii economice.