Preda: Numărul mare de semnături strânse de Meleşcanu şi Diaconescu, o insultă la adresa bunului simţ

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

"Eu cred că semnăturile celor doi trebuie verificate la sânge" pentru că numărul mare de semnături strânse de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şi de fondatorul PPDD, Dan Diaconescu, nu reflectă realitatea şi sunt "o insultă la adresa bunului simţ", a declarat marţi, europarlamentarul PMP, Cristian Preda.

"T. Meleşcanu anunţă că a strâns 400 de mii de semnături (450 de mii mai exact - n.r.), pentru înscrierea în cursa prezidenţială. Dan Diaconescu plusează: are un milion, din care depune doar 300 de mii. Cifrele astea sunt o insultă la adresa bunului simţ. Nu doar pentru că Meleşcanu aduce semnături strânse în cel mai deplin secret, ca şi când alegerea preşedintelui e o afacere de culise, sau pentru că D. Diaconescu e încurajat să vorbească în dodii şi în toamna asta. E suficient să ne uităm la alte cifre pentru a realiza impostura", a precizat europarlamentarul.

Cristian Preda face referire la faptul că Diaconescu a obţinut la scrutinul european din 25 mai doar 204.310 voturi, cu 100.000 mai puţine decât semnăturile pe care pretinde că le-a selectat dintr-un imens bloc omogen, iar în cazul lui Meleşcanu este şi mai rău - "în 2000, în culmea gloriei sale ca lider al ApR, ipochimenul a strâns 214.642 de voturi la alegerile pentru Cotroceni, adică jumătate din câţi entuziaşti s-au adunat acum, chemaţi de goarna lui Dogaru".

"Eu cred că semnăturile celor doi trebuie verificate la sânge. În plus, se impune ca sistemul de susţinere prin semnături să fie schimbat. Ar fi mult mai rezonabil ca, în locul celor 200 de mii semnături de la cetăţeni, să fie solicitate, de pildă, 35 de semnături de la deputaţi şi senatori ori 350 de semnături de la primari şi consilieri judeţeni. Partidele relevante, ca şi candidaţii independenţi cu un profil politic conturat ar trece acest test fără a cheltui inutil resurse, iar aventurierii sau manipulatorii ar fi blocaţi prin asumarea responsabilă a unor semnături uşor identificabile de către public", a precizat Cristian Preda.