Poziţia în timpul somnului este foarte importantă pentru o relaxare profundă
alte articole
De ce în anumite zile reuşim să ne odihnim foarte bine, iar în altele ne sculăm obosiţi, cu dureri de spate sau chiar suntem fără vlagă? Oamenii de ştiinţă au descoperit că poziţia în timpul somnului are un impact semnificativ asupra calităţii acestuia, precum şi a stării noastre de bine pe durata unei zile întregi.
Un somn calitativ implică multe efecte pozitive pentru organismul uman: eliberează creierul de informaţii inutile, ameliorează starea de spirit, normalizează apetitul, activizează celulele şi îmbunătăţeşte activitatea creierului pe tot parcursul zilei. Prin urmare, este foarte important să ştim care sunt cele mai potrivite poziţii pentru a obţine cel mai odihnitor somn posibil.
Poziţia culcat pe o parte
Într-o asemenea poziţie, durerile din spate şi din regiunea gâtului se diminuează considerabil. În plus, orofaringele se deschide facilitând respiraţia, astfel că poziţia culcat pe o parte este cea mai favorabilă pentru persoanele care suferă de sforăit.
În poziţia respectivă picioarele sunt uşor pliate, iar coloana vertebrală este dreaptă. Genunchii îndoiţi ajută la îndreptarea muşchilor spatelui. Trebuie să ştim însă că aceste avantaje nu se referă şi la renumita poziţie a embrionului, atunci când genunchii ating pieptul. În această situaţie obţinem un rezultat exact opus: apar dificultăţi de respiraţie şi dureri matinale în regiunea gâtului.
Poziţia pe o parte contribuie la o relaxare profundă şi permite creierului şi corpului să se odihnească foarte bine.
Poziţia culcat pe spate
Această poziţie este cea mai optimă pentru coloana vertebrală, dar nefavorabilă pentru persoanele care suferă de sforăit. Sub influenţa greutăţii, abdomenul şi gâtul sunt trase în jos, ceea ce îngreunează respiraţia.
Cu toate acestea, dacă nu sforăiţi, atunci această poziţie este cea mai bună, pentru că pielea feţei nu intră în contact cu stofa lenjeriei de pat, prevenind acneea şi ridurile.
Poziţia culcat pe burtă
Nu se recomandă această poziţie dacă doriţi să aveţi un somn de calitate. Coloana vertebrală rămâne încovoiată, gâtul se încordează, ceea ce face să apară dureri puternice în zona gâtului. Gura şi nasul se ating de pernă, ceea ce poate să inhibe respiraţia. Contactul feţei cu lenjeria de pat creşte riscul inflamaţiilor şi al ridurilor.
Alte recomandări utile:
- Salteaua pe care dormiţi trebuie să nu fie nici prea moale, nici prea tare, aşa încât corpul să se poată odihni cât mai bine.
- Este important să alegem o pernă potrivită, de dimensiuni medii şi suficient de tare pentru a sprijini gâtul.
- Gâtul trebuie să se afle pe partea convexă a pernei, iar umerii mai jos de aceasta.
- Putem să strângem o pernă nu prea mare între picioare pentru a ajuta la menţinerea unei coloane vertebrale drepte.