Povesti, obiceiuri si ritualuri de Craciun si Anul nou - un eveniment cu etnologul Laura Jiga Iliescu

Ornamente de Craciun lucrate artizanal.
Ornamente de Craciun lucrate artizanal. (Sean Gallup / Getty Images)

Deseori ne intrebam daca mai exista obiceiuri de iarna sau totul e numai un spectacol comercial. Aproape totul in jur ne conduce spre concluzia ca acestea sunt pe cale de disparitie: de la colindele in limba engleza care se aud prin magazine pana la furia cumparaturilor in care ne lasam absorbiti atat de mult incat uitam adevaratul sens al sarbatorilor.

Ceata de colindatori cu glasuri puternice si masculine, pitaraii care atata focul cu nuieluse de alun, colinde cu vinarea leului sau cu fata care sta si coase intr-un leagan de matase intre coarnele cerbului, masca turcai, scalda lui Craciun, bradul care nu are mai mult de vreo suta de ani in traditiile noastre, ospitalitatea rituala, ziua sfantului Vasile si Boboteaza…

Ca sa nu ne mai prinda sarbatorile de iarna nepregatiti, si anul acesta, etnologul Laura Jiga Iliescu propune o intalnire, putin inainte de ajunul Craciunului, in 15 decembrie, de la ora 19:00, la Clubul Taranului. Un eveniment despre obiceiurile si ritualurile romanesti legate de Craciun si de Anul nou sustinut de Fundatia Calea Victoriei.

Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor “Constantin Brailoiu”, Academia Romana. Coordonator al programului Arhivei de Folclor “Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor”. Detine o rubrica permanenta Traditii in Igloo, revista de arhitectura si cultura. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.