Povestea lui Moş Crăciun

(wikipedia.org)
Epoch Times România
26.12.2010

Perioada sărbătorilor de iarnă, care debutează de Sfântul Nicolae şi se termină de Sfântul Ioan, este marcată de tradiţii şi datini la tot pasul.

Nu lăsaţi sărbătorile să treacă fără să povestiţi copilului dumneavoastră despre Naşterea Domnului, împodobirea bradului în Ajunul Crăciunului, colindele şi datinile specifice, dar mai ales despre venirea lui Moş Crăciun.

Universul copilăriei este marcat de o aură de mister la care contribuie şi povestea lui Moş Crăciun.

Imaginea legendară a Moşului s-a clădit pe cea a lui Moa Nicolae, luând naştere din reclama creată pentru compania ce produce băuturi răcoritoare, în care moşul apărea ca un bătrânel cu barba şi părul alb, cu obrajii roşii, costumat într-o haină roşie pufoasă şi având cizme negre.

Născut acum câteva sute de ani, Moşul este un bătrânel care trăieşte în Laponia împreună cu soţia sa, Crăciuniţa. El munceşte din greu pe tot parcursul anului ajutat de Craciuniţă, de spiriduşi şi de renii săi pentru a confecţiona şi pregăti jucăriile şi darurile pe care le va oferi fiecărui copil din lume în noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

În Ajun, Moşul ajutat de renii care-i mână sania plină de daruri face înconjurul lumii şi intră pe coşurile caselor pentru a aşeza la bradul împodobit cadourile meritate; copii îi pot pregăti o gustare - un pahar cu lapte şi biscuiţi lângă brad pentru ca Moşul să-şi recapete forţele.

Spre deosebire de Moş Nicolae, Moş Crăciun sa arată copiilor, îi ia în braţe şi vorbeşte cu ei, cerându-le să spună o poveste, un cântecel sau să recite o poezioară.

Înainte de venirea lui Moş Crăciun, copiii îi scriu scrisori cu ce jucării şi daruri şi-ar dori să primească. Moşul primeşte scrisorile în Laponia şi, în funcţie de câte boacăne şi fapte bune a făcut fiecare copil pe parcursul anului, decide ce daruri să primească.

Moşul are şi un rol educativ, astfel îţi înveţi copilul să te asculte şi să fie cuminte “Pentru că altfel nu mai vine Moşul”.

Renii lui Moş Crăciun

Renii sunt animale asemănătoare cerbilor care trăiesc în zonele friguroase ale Globului. Ei sunt foarte bine folosiţi ca animale de povară, de aceea au fost aleşi drept ucenicii lui Moş Crăciun.

Aceste ajutoare de nădejde ale Moşului sunt nişte animale foarte rezistente, care dau şi lapte pe deasupra! Se ştie bine că bătrânelului îi plac foarte mult laptele şi prăjiturelele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor