Postul intermitent este mai eficient decât medicamentele pentru diabet [Studiu]
Un nou studiu publicat recent arată că postul intermitent poate controla glicemia mai eficient decât medicamentele obişnuite pentru persoanele cu diabet de tip 2. Participanţii la o dietă de post intermitent 5:2 - mâncând normal cinci zile şi reducând caloriile timp de două zile - au avut niveluri mai bune de zahăr din sânge şi o pierdere în greutate mai mare decât cei care au luat medicamente standard pentru diabet. Acest lucru sugerează că schimbările dietetice ar putea fi o metodă puternică de gestionare a diabetului.
Punctele principale ale studiului şi principalele constatări
Studiul EARLY [Exploration of Treatment of Newly Diagnosed Overweight/Obese Type 2 Diabetes Mellitus], un studiu clinic randomizat desfăşurat în nouă centre din China, a evaluat efectele unei diete cu post intermitent asupra controlului glicemic la adulţii cu diabet de tip 2.
Studiul a implicat 405 participanţi, împărţiţi în trei grupuri: unul care a urmat dieta de post 5:2 cu înlocuitori de masă (MR) şi celelalte două care au luat metformin sau empagliflozin (medicamente pentru tratarea diabetului de tip 2).
Cei care au urmat dieta de post intermitent 5:2 au avut două zile de post neconsecutive în fiecare săptămână, în timpul cărora au consumat un produs de înlocuire a mesei cu conţinut scăzut de calorii, limitând aportul la 500 de calorii pentru femei şi 600 de calorii pentru bărbaţi.
În celelalte cinci zile, au mâncat la micul dejun şi prânz în mod obişnuit, dar au consumat un alt produs de înlocuire a mesei pentru cină, monitorizându-şi în acelaşi timp aportul caloric global.
Toţi participanţii au primit îndrumări complete privind dieta şi exerciţiile fizice, împreună cu educaţie generală privind diabetul de la nutriţionişti şi medici de cercetare.
Pe parcursul a 16 săptămâni, participanţii la dieta 5:2 cu post intermitent au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului hemoglobinei A1c (HbA1c) - o măsură cheie a controlului glicemiei. Grupul de post a avut o reducere medie de 1,9 procente, comparativ cu 1,6 procente în grupul metformin şi 1,5 procente în grupul empagliflozin.
Studiul a raportat, de asemenea, o pierdere semnificativă în greutate pentru cei care au urmat dieta de post. Participanţii la grupul 5:2 au pierdut în medie de 21 de kilograme, comparativ cu 12 kilograme în grupul metformin şi 13 kilograme în grupul empagliflozin.
Studiul a concluzionat că "abordarea 5:2 MR poate servi ca o intervenţie iniţială eficientă asupra stilului de viaţă în locul medicamentelor antidiabetice pentru pacienţii cu diabet de tip 2".
Postul intermitent şi diabetul
Postul intermitent a captat o atenţie semnificativă pentru beneficiile sale potenţiale în gestionarea nivelului de glucoză din sânge, în special pentru persoanele cu diabet de tip 2. Potrivit Dr. Jason Fung, expert de top în postul intermitent şi autor al cărţii "The Diabetes Code", limitarea aportului caloric în anumite zile ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi la reducerea riscului de complicaţii legate de diabet.
Postul permite organismului să reducă nivelul de insulină şi să ardă grăsimile stocate pentru energie, îmbunătăţind sensibilitatea la insulină. Acest lucru înseamnă că celulele dumneavoastră sunt mai capabile să utilizeze glucoza, reducând nivelul zahărului în sânge. Un studiu din 2023 publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a constatat că 47% dintre participanţii la postul intermitent au obţinut remisia diabetului.
"Nu este nimic mai mult sau mai puţin decât să dai corpului tău o pauză şi să îl laşi să ardă toată energia pe care ai stocat-o, pentru că acesta este lucrul natural de făcut dacă ai stocat prea multă", a declarat Dr. Fung într-o discuţie prezentată la "Food for Thought 2023: Rising to the challenge of obesity and diabetes".
Un alt studiu din 2022, publicat în International Journal of Endocrinology, a constatat că postul intermitent îmbunătăţeşte semnificativ nivelul glicemiei şi lipidelor, precum şi rezistenţa la insulină, la pacienţii cu sindrom metabolic. Meta-analiza a arătat reducerea nivelului glicemiei la post, al hba1c, nivelului de insulină şi a greutăţii corporale.
Studiul a concluzionat: "Dietele cu post intermitent au anumite efecte terapeutice asupra glicemiei şi lipidelor din sânge la pacienţii cu sindrom metabolic şi îmbunătăţesc semnificativ rezistenţa la insulină."
O abordare uşor de gestionat
Metoda postului intermitent 5:2 s-a arătat promiţătoare datorită structurii sale uşor de gestionat. Această abordare permite persoanelor să îşi menţină stilul de viaţă obişnuit în cea mai mare parte a săptămânii, beneficiind în acelaşi timp de avantajele postului. Aceste studii evidenţiază potenţialul postului intermitent ca abordare practică, non-farmaceutică, pentru gestionarea diabetului de tip 2, oferind o opţiune flexibilă pentru pacienţii care doresc intervenţii bazate pe stilul de viaţă.
"Studiile efectuate pe persoane cu diabet de tip 2 (T2D) au arătat că postul intermitent poate duce la scăderea în greutate, la îmbunătăţirea controlului glicemic şi chiar, în unele cazuri, la remiterea diabetului.
Acest lucru nu înseamnă că postul intermitent va funcţiona pentru, sau este chiar sigur pentru toate persoanele cu T2D, dar această strategie dietetică este un domeniu promiţător de cercetare activă", a declarat Dr. Andrew Demidowich, endocrinolog la Johns Hopkins Medicine, într-un e-mail pentru The Epoch Times.
Sfaturi practice pentru punerea în aplicare a postului intermitent
Dr. Demidowich oferă sfaturi practice şi consideraţii pentru cei interesaţi să încerce dieta de post intermitent.
- Începeţi treptat: Dacă sunteţi nou în ceea ce priveşte postul, începeţi uşor prin reducerea treptată a aportului caloric în zilele de post. Acest lucru vă poate ajuta organismul să se adapteze şi să facă tranziţia mai uşoară.
- Alegeţi alimente bogate în nutrienţi: În zilele de post, concentraţi-vă pe consumul de alimente sărace în calorii şi bogate în nutrienţi. Produsele de înlocuire a meselor utilizate în cadrul studiului au furnizat nutrienţi esenţiali, menţinând în acelaşi timp un aport caloric scăzut. Puteţi crea mese similare cu proteine slabe, legume şi grăsimi sănătoase.
- Rămâneţi hidratat: Consumul abundent de apă este esenţial, în special în zilele de post. Hidratarea ajută la controlul apetitului şi menţine funcţionarea optimă a organismului dumneavoastră.
- Monitorizaţi-vă progresul: Ţineţi un jurnal alimentar pentru a vă urmări aportul şi cum vă simţiţi după ce mâncaţi. Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, a greutăţii şi a stării generale de sănătate vă poate ajuta să înţelegeţi modul în care postul intermitent vă afectează organismul.
- Consultaţi un profesionist din domeniul sănătăţii: Înainte de a începe orice regim alimentar nou, mai ales dacă aveţi o afecţiune medicală precum diabetul, este esenţial să vă consultaţi cu un furnizor de servicii medicale. Aceştia vă pot oferi sfaturi personalizate şi se pot asigura că dieta este sigură pentru dumneavoastră.
Punerea în aplicare a acestor sfaturi poate face ca dieta cu post intermitent să fie mai uşor de gestionat şi mai eficientă, permiţându-vă să experimentaţi beneficiile potenţiale ale acesteia pentru controlul zahărului din sânge şi pentru sănătatea generală.