Posibilă explozie detectată în apropierea ultimei locaţii cunoscute a submarinului argentinian dispărut, susţine Marina

Submarinul argentinian ARA San Juan (Captură Imagine)
Andrei Popescu
24.11.2017

De peste o săptămână, numeroase agenţii de presă au raportat despre un misterios incident care implică un submarin argentinian de fabricaţie germană, care a dispărut pur şi simplu de pe sonarele armatei în apele Atlanticului de Sud, în largul coastei argentiniene.

Incidentul a generat o masivă operaţiune de căutare, la care au contribuit şi nave militare americane şi britanice.

Toate aceste căutări au rămas însă fără rezultat.

Însă, acum, Marina argentiniană susţine că un “eveniment anormal, bizar, de scurtă durată, violent şi nenuclear similar cu o explozie” a fost detectat în apropierea ultimei locaţii cunoscute a submarinului dispărut, la scurt timp după ultimul dialog avut cu echipajul acestuia.

Declaraţia Marinei argentiniene a fost publicată după ce o analiză a indicat faptul că un obiect descoperit în ocean de avionul P-8A Poseidon al Marinei americane “nu a aparţinut submarinului pierdut”, a precizat ambasada americană din Argentina, fiind citată de Reuters.

Submarinul argentinian ARA San Juan, cu un echipaj de 44 de marinari, a pierdut contactul cu centrul de comandă în 15 noiembrie după ce a rapoartat o defecţiune mecanică, ceea ce a declanşat o amplă operaţiune de căutare şi salvare. Mai multe state, inclusiv SUA, Marea Britanie şi China, asistă la operaţiunile de căutare, iar Ministerul rus al Apărării a trimis o navă de mare adâncime pentru a ajuta autorităţile argentiniene.

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei argentiniene, submarinul a fost proiectat pentru a supravieţui pe cont propriu timp de şapte zile, ceea ce înseamnă că s-ar putea ca rezerva de oxigen să se fi terminat miercuri.

La scurt timp după ultimul contact, căpitanul submarinului a raportat că nava a suferit un “scurt circuit” şi i s-a cerut să schimbe cursul şi să se întoarcă la bază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor