Arabia Saudită stochează arme fatale pe baza unui acord de 110 miliarde USD

Soldaţi saudiţi în apropierea graniţei cu Yemen.
Soldaţi saudiţi în apropierea graniţei cu Yemen. (Captură Foto)

Arabia Saudită a convenit să plătească suma de 7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de muniţii de precizie ghidate de la contractori în sectorul american al apărării, au precizat surse interne la curent cu această chestiune.

Aparent, contractorul american Raytheon şi Boeing sunt cele două companii implicate în această înţelegere, care face parte dintr-un acord militar mai amplu în valoare de 110 miliarde de dolari ce a fost încheiat în timpul vizitei preşedintelui Donald Trump în Arabia Saudită în luna mai.

Ambele companii au refuzat să comenteze despre acord.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat: “Nu confirmăm sau negăm vânzările decât atunci când Congresul va fi înştiinţat oficial despre această problemă”.

Companiile au adăugat că administraţia SUA va lua în considerare mai mulţi factori, “inclusiv echilibrul regional şi drepturile omului, precum şi impactul asupra industriei americane a apărării”.

Potrivit rapoartelor, Departamentul de Stat american nu a înştiinţat pe deplin Congresul cu privire la acest acord.

Prinţul Khalid bin Salman, ambasadorul saudit la Washington, a refuzatde asemenea să comenteze, dar a insistat că acordurile semnate în timpul vizitei lui Trump în Arabia Saudită vor fi onorate.

Arabia Saudită a fost acuzată de acţiuni provocatoare în războiul civil actual din Yemen. Riadul susţine guvernul yemenit şi luptă împotriva rebelilor Houthi, care sunt încurajaţi de Iran.

Conflictul din Yemen s-a complicat prin implicarea grupului jihadist Statul Islamic şi a grupării teroriste Al-Qaeda, ambele desfăşurând atacuri în ţara răvăşită de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe